Cercetatorii in domeniul securitatii cibernetice au pus mana pe ceea ce este, fara indoiala, cea mai mare baza de date de informatii furate descoperita vreodata. Cu 26 de miliarde de intrari, adica 12 terabytes de date, este o compilatie de mai multe scurgeri de informatii.
Indiferent de masurile de securitate pe care le adopta fiecare, este imposibil sa ne protejam complet impotriva scurgerilor de date de pe site-urile web.
Descoperita pe internet, aceasta baza de date de 12 terabytes contine un total de 26 de miliarde de seturi de date. Specialistii nu au reusit sa identifice proprietarul, dar cred ca este vorba despre un hacker sau un broker de date. Acest tip de baza de date este deosebit de periculos, deoarece poate fi folosit pentru furtul de identitate, pentru campanii sofisticate de phishing si pentru atacuri cibernetice tintite. Intrucat multe persoane folosesc aceeasi parola pe mai multe site-uri, odata ce hackerii au acces la un cont initial, pot testa identificatorii pe alte servicii si, adesea, pot obtine acces la conturi mult mai sensibile.
Vestea buna este ca nu este vorba de o alta scurgere majora de date, ci de o compilatie de mai multe scurgeri, dintre care cel putin unele sunt deja cunoscute. Din cele 26 de miliarde de intrari, 2 miliarde provin de la site-urile chinezesti Tencent si Weibo. Altele provin de pe site-uri precum MySpace (360 de milioane), Twitter (281 M), Deezer (258 M), Linkedin (251 M), Adobe (153 M), MyFitnessPal (151 M), Canva (143 M), Badoo (127 M), Daily Motion (86 M), Dropbox (69 M), Telegram (41 M), precum si de pe site-uri guvernamentale din Statele Unite, Brazilia, Germania, Filipine, Turcia si altele.
MB