Ce este si din ce cauza apare carcinomul bazocelular?

carcinom bazocelular

Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular, cunoscut si sub denumirea de epiteliom bazocelular, este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Aproximativ 75 din 100 de cancere de piele non melanom sunt de tip bazocelular. Se dezvolta in celulele bazale, acestea gasindu-se in partea cea mai profunda a stratului exterior al pielii (epiderma).

Conform statisticilor, carcinomul bazocelular apare in zonele de piele expuse frecvent la soare, cum ar fi nasul, urechile, fruntea si obrajii. De asemenea, se poate dezvolta pe spate si in partea inferioara a picioarelor.

De cele mai multe ori, acest tip de cancer este intalnit la persoanele in varsta, dar poate fi dezvoltat si de persoane tinere, chiar si de catre copii.

Exista diferite subtipuri de cancer bazocelular. Fiecare subtip arata si prezinta simptome specifice. Iata care sunt acestea:

  • carcinom bazocelular nodular;
  • carcinom bazocelular superficial;
  • carcinom bazocelular morfeiform, cunoscut si sub numele de epiteliom sclerodermiform;
  • carcinom bazocelular pigmentat;
  • carcinom bazocelular infiltrativ;
  • ulcus rodens.
Vezi si:  CNAS cere remedierea urgentă a Platformei Informatice

Cancerul bazocelular nodular este cel mai frecvent subtip.

Se intampla foarte rar ca epiteliomul bazocelular sa se raspandeasca in alta parte a corpului pentru a forma un cancer secundar. Cu toate acestea, este posibila dezvoltarea de cancer bazocelular in mai multe locuri in acelasi timp. Totodata, trebuie stiut ca daca ai avut in trecut carcinom bazocelular, exista riscul de a-l dezvolta din nou.

Care sunt cauzele carcinomului bazocelular?

Expunerea repetata si fara protectie la soare este una dintre principalele cauze ale carcinomului bazocelular. Avand in mod frecvent pielea expusa la lumina ultravioleta, inclusiv la razele UV ale aparatelor de bronzat, poti dezvolta mutatii genetice la nivelul celulelor pielii. In cazul carcinomului bazocelular, aceste mutatii apar in celulele bazale.

Cand apar aceste mutatii la nivelul ADN-ului, celulele bazale se inmultesc intr-un ritm mai rapid decat ar fi normal. Si, in timp ce celulele sanatoase mor atunci cand trebuie sa fie inlocuite de altele noi, mutatiile ce au loc la nivelul ADN-ului pot sa impiedice celulele bazale sa moara atunci cand ar trebui.

Vezi si:  ChatGPT, la un pas să intre la medicină

In timp, celulele bazale care se inmultesc rapid pot incepe sa se acumuleze si sa formeze o tumoare.

In cazul carcinomului bazocelular, celulele anormale de obicei nu se raspandesc in restul corpului, insa tumoarea poate deveni din ce in ce mai mare si sa patrunda in mai multe straturi de piele.

Alti factori de risc

Conform specialistilor de la Vitta Clinic, cele mai multe cazuri de carcinom bazocelular apar din cauza expunerii indelungate la razele UV. Trebuie stiut insa ca pot exista si alti factori de risc. De exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai expuse riscului, deoarece afectiunea poate dura decenii pentru a se dezvolta. Printre ceilalti factori de risc se numara:

  • istoricul personal sau familial de cancer de piele;
  • consumul de medicamente imunosupresoare;
  • expunerea pe termen lung la substante cancerigene.

Carcinomul bazocelular cauzeaza rareori durere atunci cand se dezvolta. Cu toate acestea, poate sangera dupa o ranire minora, apoi poate forma o crusta si se poate vindeca. Deoarece poate sangera si se vindeca din nou si din nou timp de luni sau ani, fara sa para sa creasca, este usor sa crezi ca este o simpla rana. Daca observi o pata sau o rana care nu mai trece, este important sa te prezinti cat mai curand la un medic dermatolog. Carcinomul bazocelular poate provoca daune cosmetice grave si dificultati functionale daca nu este diagnosticat si tratat din timp.