Controverse privind premiera istorica a primului implant neuronal la om, realizat de firma lui Elon Musk

Firma miliardarului, Neuralink, tine prima pagina a presei, dupa a anuntat ca a inceput sa experimenteze pe om implantul neurocerebral. Dar dincolo de progresul stiintific in sine, e adevarat istoric, unii oameni de stiinta afirma ca ideile lui Musk nu sunt fezabile.

Acest tip de implant cerebral a fost testat pe 23 de maimute, din care 16 au murit. Acum cateva zile, Musk a anuntat pe X, fosta retea Twitter, ca firma sa, Neuralink, i-a implantat unui om un chip in creier. Implantul a fost realizat pe 28 ianuarie si, doua zile mai tarziu, Musk preciza ca pacientul se simte bine si stimularea neuronala e promitatoare. Asemenea implanturi ar fi o adevarata minune pentru persoanele paralizate. Practic, simplu spus, implantul preia gandurile pacientului si trimite comanda spre sistemul locomotor.

Science Fiction sau realitate?

Sunt fezabile ideile lui Musk? Raspunsul scurt: nu. Giacomo Valle, inginer neural la Universitatea Chicago, SUA, citat de Deutsche Welle, spune raspicat: „Nu putem citi gandurile oamenilor. Cantitatea de informatie din creier pe care o putem descifra e foarte limitata” – afirma Valle.

Vezi si:  Inteligenta artificiala si calcularea scorului de credit

Juan Alvaro Gallego de la Imperial College din Londra, cercetator specializat pe interfete creier-computer, are aceeasi parere. Este greu de imaginat ca, cel putin in urmatoarele decenii, un astfel de implant ne-ar putea citi gandurile. „Problema fundamentala este ca nu stim cu adevarat unde sau cum sunt stocate gandurile in creier. Nu putem citi gandurile, daca nu intelegem mecanismul neurostiintific care le actioneaza” – a declarat Gallego pentru Deutsche Welle.

MB