România urmeaza sa devina un jucător cheie pe piata NFT datorita lansarii unei platforme nationale de schimb de token-uri nefungibile (NFT). Aceasta e pusa la punct de catre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare în Informatica – ICI Bucuresti.
Este prima platforma institutionala europeana de tranzactionare de active digitale – ICI D|SERVICES (ICI Decentralized Services). Aceasta initiativa isi propune sa creeze o punte intre sectorul public si cel privat. Utilizeaza tehnologia Web3 pentru a stimula inovatia si adoptarea NFT-urilor in tara.
Potrivit directorului general al ICI, Adrian Victor Vevera, platforma este un spatiu in care institutiile publice si nu numai pot sa aiba siguranta si confortul de a tranzactiona si de a propune modele pe care sa le promoveze, dar si o viitoare sursa de venituri.
Cresterea NFT-urilor in ultimii ani poate fi explicata in special prin capacitatea lor de a crea active digitale unice si rare, aplicabile in multe domenii. Prin aceste caracteristici, ele devin active valoroase pentru institutii, de aici si ideea crearii unei platforme NFT in cadrul ICI Bucuresti la sfarsitul anului 2021.
Dezvoltata in parteneriat cu MultiversX de la jumatatea anului 2022, aceasta platforma este primul proiect strategic bazat pe infrastructuri blockchain. Colaborare include si dezvoltarea unui sistem descentralizat de nume de domenii (DNS) si a unui ecosistem de domenii de nivel superior (TLD).
Potrivit lui Paul Niculescu-Mizil Gheorghe, coordonatorul laboratorului blockchain de la ICI Bucuresti, institutul isi doreste sa creeze o punte intre generatiile tinere si valorile institutiilor publice, prin initierea unei zone de confort pentru interactiunile cu spatiul digital.
Primele colectii de NFT-uri au fost lansate pe platforma ICI D|SERVICES de Agenţia Natională de Presa AGERPRES, Comitetul Olimpic si Sportiv Român, campionul mondial David Popovici, Romfilatelia, Biblioteca Centrala Universitara Carol I si ICI Bucureşti.
MB