„Scenariul cel mai probabil”: pandemia Covid-19 a fost intr-adevar provocata de un accident intr-un laborator chinezesc?

In urma cu patru ani, toata lumea intra in blocaj. Motivul? Covid-19 se raspandea in intreaga lume cu o viteza ametitoare. La acea vreme, oamenii de stiinta sustineau ca acest nou virus provenea cel mai probabil de la un liliac infectat, dar zvonurile s-au raspandit rapid ca ar fi fost vorba de un accident intr-un laborator chinezesc. Intr-un nou studiu, cercetatorii explica de ce nu mai considera ca aceasta este o teorie a conspiratiei. „Este chiar cel mai probabil scenariu”, sustin ei.

Studiul a fost publicat de revista stiintifica „Risk Analysis” si redeschide dezbaterea privind originea Covid-19. Din decembrie 2019, cand au fost raportate primele cazuri, numerosi virusologi au afirmat ca, cel mai probabil, virusul a aparut in mod natural, trecand de la animale la oameni intr-o piata alimentara din orasul chinez Wuhan.

Dar, dupa patru ani, nimeni nu a gasit inca suficiente dovezi stiintifice care sa indice aceasta teorie ca fiind singura corecta. Daca virusul provine intr-adevar de la un liliac, un alt animal ar trebui sa actioneze ca „intermediar” pentru a transmite virusul la oameni. Dar acesta nu a fost inca identificat.

Vezi si:  Un înveliș revoluționar pentru ajutorarea bacteriilor probiotice

Tocmai din acest motiv, scenariul in care virusul ar fi putut scapa dintr-un laborator ramane plauzibil. Oamenii de stiinta de la Universitatea New South Wales din Australia cred acum ca aceasta teorie este chiar cea mai probabila. Ei au comparat si evaluat toate elementele celor doua scenarii. Cercetatorii au acordat puncte fiecarui element in parte. Concluziile lor au fost apoi verificate de colegi. Astfel au ajuns la ceea ce ei considera a fi un rezultat final obiectiv. Iar acesta favorizeaza „teoria de laborator”.

Cercetatorii au descoperit ca virusul era identic in proportie de 96,1 la suta cu un coronavirus care era deja prezent intr-un laborator chinez, Institutul de Virusologie din Wuhan. Din 2010, virusologii de acolo efectuau experimente cu virusuri similare celui care s-a raspandit in intreaga lume in 2020 si a provocat milioane de decese. Laboratorul era situat la doar douazeci de kilometri de piata din Wuhan si nu se bucura de o buna reputatie in privinta  procedurilor sale de siguranta.

Vezi si:  Oțetul de cidru ar putea fi un bun aliat in lupta impotriva kilogramelor in exces

Un alt laborator in care se studiau coronavirusurile era chiar mai aproape de aceasta piata. Acesta a fost Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Wuhan. Acesta s-a mutat in decembrie 2019 intr-o cladire aflata la mai putin de 300 de metri de epicentrul pandemiei. „Este posibil ca aceasta mutare sa fi crescut riscul unui accident de laborator”, spun cercetatorii.

Reparatii la sistemele de ventilatie si baza de date stearsa

La randul sau, Institutul de virusologie din Wuhan a suferit o schimbare de conducere in septembrie 2019, armata chineza preluand responsabilitatea gestionarii unitatii. Aceasta tranzitie a crescut, de asemenea, riscul de accidente. In aceeasi perioada, au fost efectuate reparatii la sistemele de ventilatie si o intreaga baza de date privind coronavirusul a fost stearsa din jurnalele de bord. „Acest lucru a fost facut din motive neclare”, spun cercetatorii australieni. In cele din urma, mai multi lucratori de laborator au fost internati in spital in noiembrie 2019 cu simptome asemanatoare coronavirusului.

Vezi si:  Un nou medicament împotriva Alzheimer

Cercetatorii australieni nu pretind ca stiu cu certitudine ca problematicul Covid-19 a scapat dintr-un laborator, dar indica faptul ca acest scenariu nu poate fi pur si simplu exclus si este chiar cel mai probabil.

Investigatie complicata

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) desfasoara in continuare o ancheta oficiala privind originea Covid-19, dar aceasta avanseaza cu dificultate din cauza cooperarii slabe din partea guvernului chinez. Cu toate acestea, serviciile de informatii americane au concluzionat deja vara trecuta ca nu au putut gasi nicio dovada a unui accident de laborator la Wuhan.

MM