Autorităţile italiene pregătesc un set de măsuri care să răspundă problemelor care ţin pe loc piaţa de capital din peninsulă şi de asemenea să crească rolul Borsa Italiana, o instituţie cu o istorie de 200 de ani, potrivit unor oficiali guvernamentali şi unui proiect de lege consultat luni de Reuters.
Cu o capitalizare totală de aproximativ 680 miliarde de euro, valoarea companiilor listate la Bursa de Valori de la Milano este cu mult în urma ţărilor comparabile din Uniunea Europeană.
Anul trecut, 15 companii au abandonat Bursa de Valori la Milano, inclusiv grupul de infrastructură Atlantia şi Exor, holdingul familiei Agnelli, şi doar şase noi companii s-au alăturat Euronext Milan.
O parte dintre companiile care au decis să se delisteze de la Bursa de la Milano s-au îndreptat spre alte burse, în special cea de la Amsterdam unde reglementările ajută acţionarii principali să menţină un control strict asupra companiilor. O altă provocare este faptul că firmele de familie din Italia nu sunt dispuse să renunţe la control prin listarea la bursă, exceptând situaţiile în care au nevoie de bani gheaţă pentru fuziuni şi achiziţii sau alt strategii de expansiune.
„Intenţionăm ca până în luna aprilie să venim cu un proiect de lege în Parlament care să consolideze capacitatea Bursei de la Milano de a încuraja listările”, a declarat Federico Freni, subsecretar de stat în cadrul Trezoreriei italiene. Potrivit acestuia, Guvernul condus de Giorgia Meloni are de gând să adopte unele propuneri studiate de precedenta administraţie condusă de Mario Draghi.
Potrivit unui document consultat de Reuters, pentru a impulsiona ofertele publice iniţiale la Bursa de la Milano, sunt avute în vedere măsuri precum simplificarea procedurilor de listare, în condiţiile în care companiile susţin că regulile actuale sunt costisitoare şi greoaie. De asemenea, autorităţile de la Roma ar putea permite unei game mai largi de firme să profite de simplificările şi stimulentele oferite deja IMM-urilor care au de gând să se listeze la bursă. O altă măsură ar viza restrângerea răspunderii companiilor listate la cazurile de nereguli grave care prejudiciază interesele investitorilor, din cauza unor informaţii incluse în prospectul de listare. În plus, este avută în vedere posibilitatea ocolirii procesului formal de listare prin aşa-numita autolistare, în cadrul căreia o companie vinde acţiuni în mod direct, economisind banii care ar merge spre intermediari.
În cadrul unei strategii destinate extinderii surselor de finanţare dincolo de creditele bancare, autorităţile italiene discută o măsură care ar permite companiilor să emită obligaţiuni care să depăşească limita actuală, respectiv dublul capitalului social, cu condiţia ca aceste obligaţiuni să fie cumpărate de investitori profesionişti.