Care sunt cele mai moderne proteze ortopedice?

proteze ortopedice moderne

Protezarea genunchiului sau a șoldului este una dintre cele mai frecvente și, mai ales, eficiente metode de tratament pentru pacienții ce suferă de stadii avansate de artroză. Datorită progreselor remarcabile din domeniul medical și a tehnologiilor din ce în ce mai avansate, persoanele afectate pot astăzi să se bucure de o viață mai activă, cu o mobilitate îmbunătățită și un nivel de confort sporit în activitățile zilnice.

În România, există mulți specialiști ortopezi care pot oferi diverse tipuri de proteze de șold sau de genunchi, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient. Cu toate acestea, nu toate opţiunile prezentate sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru individ sau au o durabilitate ridicată. Având în vedere acest lucru, DrBadarau.ro consideră că este esențial ca pacienții să fie atenți atunci când aleg proteza și să colaboreze strâns cu un ortoped cu experiență, pentru a se asigura că opțiunea aleasă corespunde nevoilor lor specifice.

Vezi si:  Secretul tinereții, descoperit în microbi

Care sunt cele mai moderne proteze de genunchi?

Operaţia de protezare trebuie realizată întotdeauna nu doar cu cele mai moderne implanturi, ci şi cu cele mai bune proceduri. Tehnica „aliniere kinematică” permite reconstrucția individualizată a genunchiului, respectând anatomia naturală înainte de apariția artrozei. Aceasta presupune implantarea personalizată a protezei de genunchi, oferind rezultate superioare. De asemenea, tehnica are avantajul de a reduce durerile persistente şi de a favorizează o mobilizare mai rapidă a pacientului. Aceasta reuşeşte să scadă presiunea asupra articulației și reduce încărcarea implantului, protejând ligamentele și mușchii.

În ceea ce privesc protezele de genunchi, cele mai avansate modele pot fi fie parţiale, fie totale, în funcție de gradul de afectare a articulației din cauza artrozei. Proteză unicompartimentală înlocuiește doar o porțiune a genunchiului, în timp ce proteza totală acoperă întreaga suprafață deteriorată.

Componentele principale includ piesele femurale și tibiale, realizate din aliaje metalice de cobalt-crom-molibden, care au o performanţă şi o durabilitate mult mai ridicată în comparaţie cu alte opţiuni mai vechi, precum și un despărțitor din polietilenă. Cele două componente sunt fixate cu ajutorul unui ciment medical, acestea fiind în general preferate datorită rezistenţei în timp mult mai mari față de cele necimentate.

Vezi si:  Un nou medicament pentru slăbire, aprobat în SUA

Proteză de şold – soluţii moderne pentru o mobilitate ridicată

Un chirurg ortoped din Braşov cu o experienţă semnificativă în acest domeniu este de părere că tehnica minim invazivă este o soluţie mult mai eficientă şi mai bună fată de operaţiile clasice care implicau deseori  sângerări și dificultăți de vindecare. Procedura minim invazivă minimizează durerea, riscul de infecţii şi pierderile de sânge, oferind pacienţilor posibilitatea de a beneficia de o recuperare rapidă, mobilizare imediată și un proces de vindecare accelerat.

Protezele de șold moderne sunt alcătuite din mai multe componente: cupa din titan, care se ancorează în osul bazinului, inlay-ul care permite mișcarea articulației, capul protezei și tija care se fixează în osul femur. Protezele femurale pot fi cimentate sau necimentate, ultimele fiind mai populare datorită durabilității lor crescute.

Protezele femurale cimentate sunt realizate din oțel inoxidabil sau aliaje de cobalt-crom-molibden și sunt fixate cu un „ciment” medical, utilizat în special la pacienții peste 80 de ani sau cu osteoporoză avansată.

Vezi si:  Spring rasare din Farmacia la Pret Mic cu mii de produse, sute de premii si zeci de oferte

Ceramică oferă o uzură redusă și este ideală pentru pacienți sub 70 de ani, însă riscurile includ posibile fracturi și zgomote. Pentru pacienții mai activi, combinația ceramică-polietilenă cu vitamina E este o alternativă excelentă, fiind reduse considerabil riscurile asociate cu cele create exclusiv din ceramică.

Ortopedia a avansat semnificativ în ultimul deceniu, fiind acum mult mai uşor medicilor să pună la dispoziţia pacienţilor soluţii durabile şi personalizate. Tehnologia modernă, cât şi tehnicile avansate permit o recuperare mai rapidă şi de lungă durată. Indiferent că este vorba de o proteză de genunchi sau una de şold, va fi recomandat să se consulte întotdeauna un doctor ortoped cu experienţă pentru a determina cea mai bună abordare, cât şi cel mai bun tip de proteză potrivit pentru nevoile individuale.