E periculos sau nu sa dormim cu telefonul mobil la cap ?

De multe ori auzim teoria ca, daca dormim cu telefonul mobil prea aproape de cap,  ar putea exista consecinte daunatoare pentru creier. Avand in vedere ca multi dintre noi ne folosim telefoanele ca ceasuri desteptatoare dimineata, ingrijorarea e de inteles.

E adevarat, telefoanele mobile au de-a face cu undele radio, dar este important de retinut ca energia pe care o emit este de fapt destul de mica. Expunerea este si mai mica daca telefonul nu e folosit. Un studiu britanic recent, citat de revista franceza Futura,  a aratat ca nu exista o crestere a incidentei cancerului cerebral la persoanele care folosesc in mod regulat telefoanele smart. Cercetatorii au incercat, de asemenea, sa afle daca Wi-Fi ar putea avea un efect nociv asupra sanatatii, dar, din nou, nu au reusit sa stabileasca nicio legatura. Cu toate acestea, actiunea undelor nu este suta la suta neutra. Atunci cand corpul nostru interactioneaza cu energia de radiofrecventa, tesutul pielii noastre se incalzeste. Aceasta energie absorbita ar duce la o crestere a temperaturii creierului si a altor organe ale corpului nostru aflate in contact cu dispozitivul, ceea ce ar putea provoca daune. Cu toate acestea, in cazul unui telefon mobil sau al unei boxe de internet, cresterea temperaturii este complet neglijabila, deoarece nivelul de energie ramane scazut.

Vezi si:  Despre cat e de important somnul pentru sanatatea noastra

Practic, nu exista suficienta informatie pentru a masura impactul exact al utilizarii frecvente a telefonului asupra creierului, mai ales dupa trecerea la 5G. Dar, din informatiile existente, dormitul langa smartphone nu va distruge neuronii. Aveti grija, totusi, pentru ca o utilizare prea intensa in timpul zilei poate cauza probleme la diferite niveluri.

Un studiu publicat in urma cu doi ani arata ca utilizarea excesiva a telefoanelor mobile poate duce la mai multe tipuri de tulburari psihologice, inclusiv depresie, anxietate, tulburari comportamentale obsesive si tulburari de deficit de atentie cu sau fara hiperactivitate. Si asta ca sa nu mai vorbim de dependenta de retelele de socializare, o problema care este din ce in ce mai raspandita in randul tinerilor. Nici din punct de vedere medical nu este lipsit de impact, antrenand probleme majore de somn, migrene, probleme de vedere si asa mai departe.

Specialistii ne recomanda sa nu exageram cu folosirea telefonului si sa nu stam zile intregi cu ochii lipiti de acel mic ecran. Evitati sa dormiti cu telefonul sub perna. Este mai bine sa fie pus pe modul avion, pentru a nu fi deranjat in timpul noptii, si un pic mai departe pentru a reduce expunerea. In mod similar, cand sunteti in tren sau in masina, daca este posibil, amanati apelurile. Pentru ca la viteze mari sau atunci cand semnalul este slab, telefonul emite unde la putere maxima pentru a incerca sa se conecteze undeva.

Vezi si:  Un nou medicament împotriva Alzheimer

MB