Ambițiile climatice, amenințate de lipsa de competență în energia verde

Marea Nordului ar urma să devină în curând cea mai mare centrală energetică verde din lume, potrivit unui proiect grandios anunţat de nouă state din regiune în luna aprilie, transmite Financial Times.

Conform declaraţiei de la Oostende, nouă ţări europene s-au angajat să crească de zece ori capacitatea de producţie ecologică de energie în Marea Nordului, de la 30 de GW putere eoliană instalată în prezent la 300 de GW în 2050.

Însă această declaraţie retorică a primit imediat un duş rece din partea industriei, în condiţiile în care peste 100 de companii au avertizat că Europa nu are capacitatea de a pune în practică aceste angajamente. Unul dintre cele mai importante obstacole, potrivit asociaţiei Wind Europe, este lipsa de muncitori calificaţi.

„Investiţiile singure nu vor fabrica turbinele centralelor eoliene, nu vor naviga vasele şi nici nu vor opera parcurile eoliene. Mai mult decât orice, guvernele naţionale trebuie să pună la punct competenţele necesare”, susţine Wind Europe.

Vezi si:  Importanța roboților autonomi în viața de zi cu zi

Aceste comentarii scot în evidenţă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa tranziţiei verzi. Pe de o parte, teama că vor fi pierdute locuri de muncă face guvernele reticente la ideea de a muta muncitori din vechile industrii, cum s-a văzut în cazul opoziţiei Germaniei la proiectul vizând interzicerea completă a vânzărilor de automobile cu motoare pe combustie, începând din 2035. Pe de altă parte, lipsa de competenţe şi mână de lucru calificată ar putea afecta dezvoltarea de noi industrii şi ar prelungi eforturile urgente de care este nevoie pentru a pune la punct locuinţe şi clădiri comerciale mai eficiente din punct de vedere energetic.

Chiar când guvernele europene se tem că vor pierde locuri de muncă high-tech în faţa subvenţiilor oferite de americani, dovezile sugerează că aceleaşi guverne europene nu reuşesc să pregătească suficienţi muncitori pentru sarcini mai banale precum instalarea de pompe de căldură şi izolaţie.

„Oamenii nu îşi dezvoltă competenţe verzi într-un ritm care să fie suficient de rapid pentru atingerea obiectivelor climatice”, spune Sue Duke, director de politici publice la reţeaua profesională LinkedIn.

Vezi si:  UE a devenit mai rezistentă la atacurile cibernetice

Datele LinkedIn sugerează că angajările pentru locuri de muncă verzi bat pasul pe loc, atât în SUA cât şi la nivel global, pe fondul încetinirii pieţei muncii. Estimările cu privire la amploarea provocării variază enorm pentru că nu există încă o definiţie acceptată de toată lumea cu privire la ce înseamnă „un loc de muncă verde”.