Termenul de robotică vine încă din anii 40. Din acei ani și până astăzi, ideea de bază nu s-a schimbat prea mult.
În cadrul roboticii se reunesc multe domenii precum: mecanică, electronică, informatică, inteligență artificială, fizică, etc. Acestea au permis roboților să evolueze în dispozitive din ce în ce mai complexe și cu capacități mai mari de executare a sarcinilor care păreau acum câțiva ani, de necrezut. Datorită complexității și cerințelor lor, cunoștințele despre robotică pot fi extinse datorită cursurilor de robotică și hardware.
Complexitatea sarcinilor și nevoile unei lumi în schimbare, atât în industrie, cât și în alte domenii, au făcut ca robotica să evolueze spre diferite domenii, unul dintre ele fiind studiul mecanismelor de locomoție, care permit roboților să se deplaseze autonom sau controlați de la distanță, în spațiile lor de lucru. Studiul acestor mecanisme permite să vorbim astăzi despre roboții mobili.
Roboții mobili pot îndeplini sarcini care pot fi imposibile pentru roboții manipulatori (o altă clasificare a roboților) datorită limitărilor lor fizice și, în general, fiind cuplate la stații fixe. Putem găsi manipulatoare asamblate pe roboți mobili și, astfel, le extindem capacitățile.
Tipuri de roboți
În ceea ce privește tipurile de roboți mobili, nu există o abordare unică, dar în acest articol veți citi despre două dintre ele.
Prima este clasificarea sa în funcție de tipul său de locomoție, adică de modul în care se deplasează dintr-un punct în altul. Aici se găsesc roboți tereștri, aerieni, acvatici, plutitori și subacvatici.
Al doilea accent este asupra modului în care navighează în mediu și aici se întâlnesc roboții ghidați și neghidați. Primii sunt cei care urmează o cale predeterminată în acțiunile lor, de exemplu, roboții care urmează linii de pe sol pentru a se mișca. Roboții neghidați sunt cei care nu urmează nici un model prestabilit de mișcare și se mișcă în funcție de informațiile pe care le captează din mediu și caracteristicile acestuia.
Aplicabilitatea roboților mobili
Roboții de sol sunt utilizați în prezent în mai multe aplicații. Roboți care sprijină funcția militară și de poliție, pentru a dezamorsa explozivii, pentru a explora terenuri periculoase, pentru a captura informații în spatele liniilor inamice, printre altele. De asemenea, găsim roboți care sunt utilizați în operațiunile de salvare. O aplicabilitate foarte comună fiind utilizarea roboților mobili ca asistenți în zona medicală pentru îngrijirea și atenția pacienților sau în zona de divertisment.
Astăzi, odată cu evoluția economiei, logistica a devenit o problemă vitală în companiile de distribuție a resurselor. De aceea, managementul depozitelor cu roboți mobili este o aplicabilitate în industria lanțului de aprovizionare care devine din ce în ce mai comună. Roboți care desfășoară operațiuni în depozite mari din întreaga lume ajută la optimizarea acestei sarcini, care este din ce în ce mai complexă, coordonarea sistemelor multi-roboți fiind un domeniu de cercetare de interes astăzi. De asemenea, vedem roboți care fac sarcini de livrare.
O altă clasificare a roboților sunt cei aerieni. Acești roboți, după cum sugerează și numele lor, au capacitatea de a zbura cu diferite configurații, fie că sunt roboți cu aripi, elice, turbine. Ei sunt cunoscuți și sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot. La fel ca și precedentele, aceștia pot fi ghidați sau autonomi în funcție de aplicație și de aria de acțiune. UAV-urile sunt folosite în agricultură pentru monitorizarea culturilor și detectarea bolilor sau dăunătorilor din acestea, precum și pentru monitorizarea zonelor de risc, bazinelor hidrografice etc. Sunt folosite și în scopuri de divertisment, așa cum am văzut deja în ultimii ani, în spectacolele aeriene cu roiuri de UAV. În zona militară, utilizarea acestor vehicule sau drone este din ce în ce mai frecventă, de la operațiuni de monitorizare și suport, până la sarcini ofensive, unde acţionează de la un robot la o echipă a acestora.
Explorarea resurselor acvatice este o sarcină care poate fi periculoasă pentru ființe umane, motiv pentru care roboții cu capacități de mobilitate în sursele de apă au fost studiați pentru operațiuni de explorare, colectare și salvare și care pot acționa la diferite adâncimi. Am auzit deja despre modul în care roboții subacvatici sunt folosiți pentru a căuta epave, de exemplu.
După cum puteți observa, roboții mobili au permis evoluția utilizării acestor dispozitive, deschizând linii de cercetare de interes din ce în ce mai mare pentru comunitatea științifică. Odată cu trecerea timpului, evoluția componentelor electronice și mecanice, a senzorilor și a sistemelor de control, posibilitățile sunt în creștere. Vom vedea o creștere în următorii ani, ceea ce va face roboții mobili din ce în ce mai obișnuiți în viața noastră.