Atentie la escroci ! Tot mai multe tentative de phishing in numele Postei Romane

Actiunile de phishing in care este folosit numele Postei Române s-au intensificat;  prin SMS-uri sau pe e-mail, infractorii cibernetici incearca sa fure bani conturile utilizatorilor Internet.

Compania Naţională Poşta Română  – CNPR – atrage atentia asupra inmultirii tentativelor de escrocare, pe care hackerii le desfasoara in numele Postei Romane. Aceste tentative au loc fie pe mail, fie prin mesaje text trimise pe telefonul mobil. Destinatarului i se aduce la cunostinta faptul ca trebuie sa primeasca un colet, dar adresa este incorecta si ca trebuie sa plateasca o suma simbolica pentru a intra in posesia coletului. De regula e vorba de 8-9 lei. Pentru a nu trezi suspiciuni, hackerii nu se arunca la sume mari. Ulterior, in SMS sau in mesajul e-mail e indicat un link, in care se regasesc cuvintele “posta” sau “romana”. Dupa accesarea acestui link, se solicita datele personale : adresa postala, adresa de e-mail, numar de telefon. Apoi se genereaza o interfata de plata, identica oricarui alt portal pentru plati pe internet, unde destinatarul trebuie sa faca plata celor 8-9 lei.

Vezi si:  Schemă specială de ajutor pentru societățile din turism

Posta Romana precizeaza ca, dupa completarea datelor cerute de interfata (numar card, data expirarii, titular card, codul de plata in siguranta), destinatarul primeşte un cod bancar.

„Sub aceasta interfata se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului in aplicatia specifica, sustragand, astfel, banii. Din acest moment, hotii cibernetici vor putea sa faca plăţi online la terminale POS sau sa scoată bani de la ATM-uri, fara a avea nevoie de PIN-ul destinatarului. Sunt folosite chiar expresii de siguranta proprii băncilor, precum: nu comunica nimănui. In momentul in care este introdus codul transmis de banca, banii de pe card dispar” – avertizeaza Posta Romana.

MB