Uniunea Europeana pregateste prima lege din lume pentru Inteligenta Artificiala

Uniunea Europeana probabil va reusi sa ajunga la un acord politic anul acesta, care va deschide calea primei legi din lume privind AI, Inteligenta Artificiala.

Parlamentul European a ajuns deja la un acord de principiu pentru a supune la vot proiectul Legii UE privind Inteligenta Artificiala. Dupa vot, europarlamentarii vor pune la punct detaliile finale ale legii, impreuna cu statele membre si cu Comisia Europeana.

Chiar daca va fi aprobata anul acesta, legea va intra in vigoare abia in cativa ani. E nevoie de un ragaz pentru ca firmele sa pregateasca implemementarea ei.

Cercetarile legate de Inteligenta Artificiala se desfasoara de ani de zile, dar acum aplicatiile AI (OpenAI’S ChatGPT si Midjourney) au cunoscut un boom de popularitate, iar autoritatile din intreaga lume incearca sa reglementeze acest sector pentru a evita folosirea abuziva a AI.

AI, cap de afis la reuniunea G 7

Reuniunea ministrilor tehnologiei digitale din G 7, Grupul celor 7 state puternic industrializate, desfasurata in Japonia, a fost dominata de chestiunea reglementarii folosirii inteligentei artificiale si a aplicatiilor respective, astfel incat acestea sa nu creeze perturbari. “Folosirea gresita a inteligentei artificiale poate provoca daune foarte mari” – a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru era digitala.

Vezi si:  Elon Musk lansează o platformă de Inteligență Artificială

De cand a fost lansata aplicatia ChatGPT, acum o jumatate de an, a fost subiectul numarul unu in discutiile specialistilor, si nu numai. Inteligenta Artificiala poate genera orice fel de raspunsuri, de la texte de presa, la imagini si clipuri audio. Tot mai multe firme de tehnologie pun la punct propriile sisteme AI si, in curand, ChatGPT va avea concurenta serioasa.

MB