SpaceX va contribui la prima statie spatiala comerciala din lume

Compania miliardarului Elon Musk a semnat contractul pentru lansarea primei statii spatiale comerciale din lume. Firma Vast, un startup in domeniul tehnologiilor de habitatie spatiala, va lansa prima statie spatiala comerciala din lume. Tot echipamentul va fi transportat de rachetele si vehiculele spatiale ale SpaceX.

Statia spatiala se va numi Haven-1 si va fi fixata pe orbita cel tarziu in august, 2025, cu ajutorul rachetei SpaceX Falcon 9. Initial, Haven-1 va actiona ca o statie spatiala independenta, cu echipaj, iar apoi va fi conectata la o statie spatiala mai mare, construita tot de Vast. Startup-ul isi propune ca pe langa astronauti si profesionisti, sa duca la bordul statiei spatiale, contra cost, si vizitatori, „turisti spatiali”.  Echipajele de la bordul capsulei spatiale reutilizabile Dragon a companiei SpaceX vor ajunge pe statia spatiala aflata pe orbita, andocand la aceasta pentru o perioada de pana la 30 de zile.

„Suntem extrem de incantati ca incepem acest drum catre lansarea primei statii spatiale comerciale din lume, Haven-1, si a primului sau echipaj, Vast-1” – a declarat Jed McCaleb, fondatorul Vast, care a facut avere in afaceri cu criptomonede.

Vezi si:  UE investește în infrastructuri de transport eficiente

SpaceX a confirmat, de asemenea, ca va oferi instruire pentru echipaje si va efectua simulări ale misiunii, in baza acordului semnat cu Vast. Selectia echipajului este in curs, a declarat compania Vast, care a precizat ca echipajul va fi anuntat la o data ulterioara.

Alte companii, inclusiv unele sustinute de NASA, lucreaza, de asemenea, la punerea la punct a statiilor spatiale orbitale private. NASA, impreuna cu partenerii globali, doreste o statie spatiala dezvoltata de sectorul privat, pentru a inlocui Statia Spatiala Internationala, care e locuita din anul 2000, dar e deja „batrana.”

MB