De ce ne place sa ne facem selfie ? Nu e vorba de vanitate, spun psihologii

Pozele selfie sunt considerate de multi ca fiind o dovada de superficialitate. Dar un nou studiu arata ca lucrurile nu stau asa si ca pozele selfie au o importanta psihologica mare.

Potrivit studiului intocmit de  Ohio State University, pozele in care se vede si fotograful – acele poze selfie de grup – sunt foarte potrivite pentru a reda atmosfera evenimentului si implicarea totala in acel eveniment.

Psihologii americani contrazic parerea generala ca oamenii care posteaza poze selfie pe retele de socializare vor doar sa-si faca reclama. „Pozele in care te vezi pot arata mai bine si mai mult semnificatia momentului. Nu e vorba de vanitate” – e de parere Lisa Libby, co-autor al studiului si profesor de psihologie la Ohio State University.

Fotografiile in care persoana care face poza nu se vede arata mai mult experienta fizica a unui eveniment. Cercetatorii dau cateva exemple. O fotografie cu apele oceanului capteaza experienta fizica a unei zile frumoase, dar un selfie cu un prieten capteaza momentul petrecut cu cineva drag. Autorii studiului au facut si un experiement, cu 2100 de participanti. Acestia au raspuns la diverse intrebari si au povestit momente din viata lor cand au facut poze selfie. Aproape toti au spus ca si-au facut selfie-uri pentru ca se simteau bine, erau intr-o companie placuta si considera ca acest tip de poze transmite o emotie.

Vezi si:  Apare un rival pentru Twitter ?

O alta concluzie a studiului este ca oamenii posteaza fotografii pe Instagram sau pe alte platforme sociale nu neaparat pentru prieteni sau urmaritori, ci pentru ca vor sa capteze respectivul eveniment si semnificatia momentului.

MB