Primele reguli la nivel UE pentru trasabilitatea transferurilor in criptomonede

Parlamentul European a aprobat primele reguli la nivel comunitar pentru monitorizarea transferurilor in cripto valute. Reglementarile au drept scop protectia consumatorilor.

De asemenea, Uniunea Europeana doreste uniformizarea prevederilor legate de criptomonede in toate tarile membre. Practic, toate operatiunile vor fi urmarite asa cum sunt transferurile traditionale de bani.

Cu 529 de voturi pentru si 29  impotriva, plenul Parlamentului European a aprobat prima lege la nivel UE pentru trasabilitatea transferurilor cripto. Astfel, ca in cazul tuturor operatiunilor financiare obisnuite, transferurile cripto vor fi monitorizate pe tot parcursul, iar tranzactiile dubioase vor fi blocate. Se va aplica asa-numita „regula a calatoriei”, adica informatiile de la sursa, de unde porneste transferul, se vor regasi pe tot traseul tranzactiei si vor fi accesibile. Exista prevederi speciale pentru tranzactiile de peste 1000 de euro intre portofelul cripto al unui utilizator privat si un provider de servicii cripto.

Uniunea Europeana spera ca, prin noile reglementari, consumatorii vor fi mai bine informati in legatura cu riscurile, costurile si taxele aferente operatiunii.

Vezi si:  Platforma cripto Bit4You isi suspenda operatiunile

„Prin aceste reglementari, Uniunea Europeana ajunge in prim-planul economiei token, cu 10.000 de diverse active cripto. Consumatorii vor fi protejati impotriva fraudelor si inselatoriilor, iar sectorul cripto, a carui imagine a fost afectata de scandalul FTX din SUA, isi poate recapata credibilitatea” – a declarat Stefan Berger, deputat german din grupul Popular-Europenilor.

Romania: colaborare Binance-ANABI

Platforma de schimb de criptomonede Binance va colabora cu Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate  – ANABI – in vederea sprijinirii luptei impotriva infractiunilor financiare si a finantarii terorismului.

Reprezentantii platformei precizeaza ca, in ultimul an, echipa Binance Investigations a desfasurat si a participat la peste 70 de ateliere de lucru impotriva infractiunilor cibernetice si financiare, alaturi de fortele de ordine din diverse ţari.

MB