Arabia Saudita a prezentat reconstructia, in 3 D, a fetei unei femei nabateene, care a trait acum 2000 de ani. Arheologii spera sa afle noi elemente despre aceasta cultura misterioasa, care a intemeiat orasul Petra.
Arheologii spun ca femeia, numita Hinat, provenea dintr-o familie bogata. Ramasitele ei pamantesti au fost gasite intr-un mormant bine pastrat din Hegra, alaturi de resturile lumesti ale altor 80 de persoane. Craniul si scheletul femeii erau complete, de aceea specialistii s-au gandit sa demareze proiectul de reconstructie faciala.
„Este craniul unei doamne. Nu stim dupa craniu ca a fost o doamna, stim dupa bazin. Aceasta parte a scheletului ne arata daca e vorba de un barbat sau de o femeie” – a declarat Laila Nehme, directorul proiectului. De asemenea, pe mormant era sapat numele ei, Hinat. Si acesta a fost un indiciu ca e vorba despre o femeie.
Nabateenii au fost o uniune de triburi nomade arabe antice care au aparut in secolul al IV-lea î.Hr. in nord-vestul Peninsulei Arabice si in sudul si sud-estul Palestinei antice la sfarsitul dominatiei persane ahemenide si începutul epocii elenistice.
Cercetatorii sauditi sunt fascinati de femeia nabateana, tinand cont ca e vorba despre unul dintre misterele culturii semitice. Nabateenii au construit orasul Petra, din Iordania, si la un moment dat, nu se stie de ce, au plecat. Nu au fost goniti, ci au plecat de bunavoie. Cercetarile arheologice arata ca si-au organizat plecarea minutios. „Pentru mine e extrem de interesant orice aflu despre nabateeni, cu care si semanam la un moment dat. Chiar vreau sa stiu totul despre stramosii mei” – declara un arheolog saudit.
MB