Lipsa repetata a somnului ar putea avea efecte devastatoare asupra sanatatii noastre. Un somn nesanatos sau insuficient antreneaza o multime de probleme de sanatate. De aceea, somnul este printer cele mai importate elemente din asa-numita igiena de viata.
Somnul nu e de neglijat, fiind de o importanta capitala pentru starea organismului uman. Si nu in ultimul rand asupra psihiculuil. Daca dormim suficient si bine, ne putem concentra mai bine si tot ce invatam peste zi se asimileaza si se consolideaza temeinic. Adultii si copiii, deopotriva, isi gestioneaza mai bine emotiile si au un nivel mai ridicat de energie, daca se odihnesc. In cazul copiilor, somnul e esential pentru dezvoltarea cerebrala. De asemenea, sistemul imunitar are de castigat, intrucat anumite tipuri de hormoni se produc in timpul somnului.
Potrivit studiilor, la nivel mondial, una din 5 persoane are probleme cu somnul. Oamenii fie simt ca oricat ar dormi, nu se odihnesc. Fie sufera de insomnie.
“Cand suferi de probleme de somn, in primul rand trebuie sa te intrebi daca ai un stil de viata sanatos. Daca te uiti pe un ecran (televizor, telefon, calculator) se blocheaza secretia de melotonina, hormonul somnului. Persoanele care au probleme cu somnul fie au obiceiuri nesanatoase inainte de a merge la culcare, fie sunt stresate sau sufera de anumite dezechilibre in organism” – avertizeaza cercetatoarea franceza Cecile Dubois.
Stresul si anxietatea sunt primele afectiuni care bulverseaza mai intai procesul de adormire si apoi somnul in sine. Daca vreti sa dormiti bine:
- nu sati cu ocii in telefon, laptop sau televizor pana in ultima clipa inainte de a merge in pat.
- in dormitor trebuie sa fie suficient de intuneric, liniste si temperatura sa fie potrivita, nici prea cald, nici prea racoare.
- incercat sa va debarasati de stresul acumulat peste zi. Nu mergeti la culcare cu gandul la problemele profesionale sau la plata facturilor.
MB