Inteligența Artificială poate ajuta bateriile mașinilor electrice

Inteligenţa artificială (AI) va juca în viitor un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice şi în promovarea electro-mobilităţii, a declarat cercetătorul german Ralf Herbrich, citat duminică de DPA.

Acest expert în AI de la Institutul Hasso Plattner din Potsdam lucrează de mai multă vreme pentru a face bateriile vehiculelor electrice să dureze mai mult şi pentru a îmbunătăţi astfel impactul asupra mediului înconjurător.

AI prezintă astfel beneficii importante pentru mediu şi pentru o viaţă mai sustenabilă, a adăugat Ralf Herbrich.

Sistemele de control bazate pe AI ar trebui să ajute bateriile maşinilor electrice sau pe cele ale laptopurilor să aibă o durată de funcţionare mai îndelungată.

În prezent, algoritmii controlează procesele de încărcare şi descărcare a celulelor individuale din interiorul bateriilor pentru ca întreaga baterie să funcţioneze în condiţii de siguranţă. Însă, pe viitor, aceşti algoritmi ar trebui să poată, de asemenea, să extindă durata de viaţă a întregii baterii prin distribuirea selectivă a sarcinii electrice la nivelul celulelor individuale, a explicat acelaşi specialist în informatică.

„Sunt computere foarte mici care rulează aceste programe”, a adăugat el. După ce va fi obţinută o longevitate mai bună a bateriilor, va fi nevoie să se extragă mai puţin litiu într-un final şi, de asemenea, mai puţine baterii noi vor trebui să fie fabricate.

Potrivit specialistului german, de obicei este nevoie de mai mulţi ani de cercetare ştiinţifică şi de un proces de transfer al tehnologiei înainte ca rezultatele să aibă aplicaţii practice. „În această perioadă, lucrez la începutul acestui proces”, a mai spus Ralf Herbrich.

Cercetătorul german, în vârstă de 48 de ani, a înfiinţat un departament de AI şi de sustenabilitate în cadrul Institutului Hasso Plattner şi al Universităţi din Potsdam în 2022. Anterior, el a lucrat pentru companii importante, precum Microsoft, Facebook, Amazon şi Zalando.