Inteligența Artificială poate schimba piața muncii

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, a avertizat asupra „unor perturbări majore pe piaţa forţei de muncă” provocate de inteligenţa artificială (AI) generativă şi a cerut autorităţilor să adopte rapid reguli pentru a reglementa tehnologia, a anunţat publicaţia britanică Financial Times (FT), transmite Reuters.

„Este nevoie ca guvernele, instituţiile şi autorităţile să se mişte rapid pe toate fronturile, în privinţa reglementării, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea pentru probabile perturbări majore pe piaţa forţei de muncă”, a declarat Gopinath, într-un interviu acordat FT.

Oficialul a pledat de asemenea pentru sporirea măsurilor de protecţie socială pentru angajaţii afectaţi de adoptarea AI şi adoptarea unor măsuri fiscale care să nu recompenseze firmele ce înlocuiesc muncitorii cu utilaje.

Gopinath a avertizat autorităţile să fie prudente în cazul în care unele corporaţii au o poziţie incontestabilă în noua tehnologie.

„Nu ai vrea să ai companii supervizate care au cantităţi imense de date şi putere de calcul care le oferă un avantaj necuvenit”, a explicat oficialul FMI.

Luna trecută, Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat un proiect de cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială (AI) deschis ţărilor democratice, care ar urma să se aplice în mod voluntar în acest sector.

”În viitoarele săptămâni, vom prezenta un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru „O Europă pregătită pentru era digitală”, Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken, desfăşurată în Suedia.

UE doreşte să fie prima la nivel mondial care se dotează cu un cadru juridic complet şi obligatoriu pentru a limita abaterile AI, dar intrarea în vigoare a acestui cadru nu va avea loc înainte de finalul lui 2025.