O actualizare defectuoasă provoacă o pana informatica planetara

In toata lumea, computerele au incetat sa functioneze. Pe ecran a aparut, pe fond albastru, un text prin care utilizatorii erau avertizati ca sistemul a intrat in recovery mode. Dezastrul a fost provocat de o actualizare defectuoasa lansata de CrowdStrike, printre cele mai mari companii de securitate cibernetica din lume, daca nu cea mai mare.

Astfel, ceea ce trebuia sa fie o actualizare a sistemului de protectie pentru Microsoft Windows s-a transformat intr-un cataclism planetar: in Europa, SUA, Asia, Africa, Noua Zeelanda, Australia, practic in toata lumea si in toate domeniile activitatea a fost paralizata, de la spitale si banci, pana la supermarketuri, aeroporturi si telecomunicatii. Au fost afectate companiile care folosesc serviciul de cloud al Microsoft.

Compania americană CrowdStrike a comunicat companiilor afectate „o soluție de rezervă” si a precizat ca nu este vorba despre un atac cibernetic. Din ce se stie pana cum, in Romania efectele nu s-au resimtit, cu exceptia unor probleme la plecari si sosiri pe aeroportul Henri Coanda. Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale,  serviciile IT&C utilizate de aceasta instituție sau cele asigurate pentru instituțiile beneficiare funcționează în parametri optimi.

Vezi si:  Rusia interzice angajatilor de la un minister sa foloseasca telefoane iPhone

„CrowdStrike lucrează în mod activ cu clienții afectați de actualizarea de conținut. Acesta nu este un incident de securitate sau un atac cibernetic. Problema a fost identificată, izolată și a fost implementat un remediu”, a scris CEO CrowdStrike, George Kurtz, pe rețelele de socializare X și LinkedIn.

Mii de zboruri anulate, telecomunicatii blocate, aglomeratie pe aeroporturi, operatii si tratamente medicale intrerupte, paralizie bancara – sunt doar cateva dintre efectele defectiunii provocate de software-ul CrowdStrike. Este inca o dovada, atrag atentia expertii, ca omenirea e dependenta, in mod nesanatos, de o mana de companii specializate in securitate cibernetica.

MM