In viitor, o pedeapsă cu închisoarea va fi ispășită mai degrabă în minte decât în spatele gratiilor. Acesta este conceptul fascinant din spatele Cognify, un sistem în care un sistem de Inteligenta Artificiala implantează amintiri false infractorilor pentru a le asigura reabilitarea.
Un infractor ar avea de ales între o pedeapsă grea cu închisoarea sau câteva minute de reprogramare a creierului cu implantarea unor amintiri traumatice false. Oare ce ar decide ?
Această distopie este creația lui Hashem Al-Ghaili, om de știință si regizor, care a mai venit cu un concept de transplant de cap cu inteligență artificială și cu EctoLife, un proiect de capsule automate care să înlocuiască sarcina. Autorul a publicat un scurtmetraj cu conceptul său pentru o închisoare a viitorului, numit Cognify. Videoclipul destul de tulburător prezintă tehnologia condusă de inteligența artificială avansată. Condamnații sunt plasați în module cu o cască pe cap.
Casca este utilizată pentru a cartografia neuronii infractorului, astfel încât inteligența artificială să poată viza anumite zone ale creierului pentru reabilitare. De exemplu, autorul unei infracțiuni violente va trăi și va simți pe deplin trauma victimelor sale. Scopul este de a implanta aceste amintiri false realiste pentru a se asigura că infractorul condamnat simte remușcări și regrete și nu mai comite niciodată o altă infracțiune.
Reintegrarea cu amintiri traumatice
Principiul este similar cu cel folosit de Alex DeLarge în filmul Portocala mecanică, dar cu adăugarea inteligenței artificiale și a tehnologiei. Acest tratament, care îl face pe deținut să trăiască în capul său un infern carceral ultra-violent, ar fi adaptat personalității și stării sale psihologice. În cele din urmă, aceștia ar putea fi reintegrați în societate în câteva minute, în loc de mai mulți ani în închisoare. O metodă care ar reduce, de asemenea, supraaglomerarea închisorilor.
Ideea poate părea exagerată, dar nu este lipsită de bază științifică. Amintirile false au fost deja implantate în șoareci. Ideea era de a găsi noi modalități de tratare a șocului posttraumatic, prin transformarea amintirilor dureroase în amintiri pozitive. Rămân problemele etice ridicate de această implantare a amintirilor, în special problema autenticității. Dar trebuie să ne amintim că acesta este doar un concept.
MM