Pentagonul a semnat un contract cu un start-up american care dezvolta module de statii spatiale, cu scopul de a testa tehnologiile sale pentru aplicatii spatiale. Este oare un prim pas spre dezvoltarea unei statii militare?
Anuntul privind contractul de cercetare a fost facut de start-up-ul Gravitics, fondat in 2021. Start-up-ul dezvolta un prototip numit StarMax, cu un diametru de 7,6 metri si un volum de 400 metri cubi, adica 40 la suta din volumul total al actualei Statii Spatiale Internationale.
Forta spatiala americana, bratul spatial al Pentagonului, cauta cu aviditate orice tehnologie care ii va permite sa fie mai eficienta in operatiunile sale spatiale. Pentagonul doreste sa poata reactiona foarte rapid in cazul unei amenintari in spatiu, cum ar fi o racheta sau un satelit inamic.
Rusia si China sunt adesea considerate amenintari la adresa satelitilor militari americani, cu sateliti de spionaj, sateliti de patrulare sau chiar un satelit zombie. Anul trecut, Pentagonul a insarcinat doua companii americane cu testarea unei misiuni foarte sensibile, numita Victus Nox, care a fost un succes.
O statie spatiala pentru operatiuni tactice?
Acesta este, fara indoiala, locul in care se afla interesul Fortelor Spatiale Americane pentru tehnologiile Gravitics. Am putea vedea intr-o zi o statie spatiala militara americana pe orbita? Fortele armate se orienteaza din ce in ce mai mult spre orbita pentru a efectua experimente in microgravitatie care nu pot fi realizate pe Pamant sau ca parte a unor programe civile, cum ar fi Statia Spatiala Internationala. Armata italiana a transportat deja un intreg echipaj in zbor suborbital cu Virgin Galactic si chiar a trimis unul dintre membrii sai sa petreaca cateva zile in ISS cu zborul Axiom-3.
MB