Comisia deschide proceduri oficiale impotriva Facebook si Instagram in temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale

Comisia Europeana a initiat proceduri oficiale pentru a evalua daca este posibil ca Meta, furnizorul Facebook si Instagram, sa fi incalcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Aceasta Comisie a creat mijloace de protejare a cetatenilor europeni impotriva dezinformarii si manipularilor specifice din partea tarilor terte. Daca suspectam o incalcare a normelor, actionam. Acest lucru este valabil in orice moment, dar in special in perioadele de alegeri democratice. Marile platforme digitale trebuie sa se ridice la inaltimea obligatiilor lor de a aloca suficiente resurse in acest sens, iar decizia de astazi arata ca ne confruntam cu seriozitate in ceea ce priveste conformitatea. Protejarea democratiilor noastre este o lupta comuna cu statele noastre membre. Astazi, la Praga, doresc sa multumesc prim-ministrului Fiala pentru rolul sau activ in abordarea problemei la nivel european, precum si pentru declansarea de catre Belgia a mecanismului de urgenta pentru schimbul de informatii intre statele membre.”

Incalcarile suspectate se refera la politicile si practicile Meta referitoare la publicitatea inselatoare si la continutul politic din serviciile sale. Acestea se refera, de asemenea, la indisponibilitatea unui instrument eficient de monitorizare a alegerilor si a discursului civic al tertilor in timp real inainte de alegerile pentru Parlamentul European, pe fondul deprecierii de catre Meta a instrumentului sau de informatii publice in timp real, CrowdTangle, fara un instrument adecvat care sa il inlocuiasca.

Vezi si:  NASA a prezentat casa de pe Marte

In plus, Comisia suspecteaza ca mecanismul de semnalare a continutului ilegal din cadrul serviciilor („notificare si actiune”), precum si caile de atac ale utilizatorilor si mecanismele interne de solutionare a plangerilor nu respecta cerintele Actului legislativ privind serviciile digitale si ca exista deficiente in ceea ce priveste furnizarea de catre Meta a accesului cercetatorilor la datele aflate la dispozitia publicului.

Prezenta procedura se va concentra asupra urmatoarelor domenii:

  • Reclame inselatoare si dezinformare. Comisia suspecteaza ca Meta nu respecta obligatiile prevazute in Actul legislativ privind serviciile digitale in ceea ce priveste abordarea diseminarii de reclame inselatoare, a campaniilor de dezinformare si a comportamentelor neautentice coordonate in UE. Proliferarea unui astfel de continut poate prezenta un risc pentru discursul civic, procesele electorale si drepturile fundamentale, precum si pentru protectia consumatorilor.
  • Vizibilitatea continutului politic. Comisia suspecteaza ca politica Meta legata de „abordarea continutului politic”, care demoleaza continutul politic in sistemele de recomandare ale Instagram si Facebook, inclusiv fluxurile acestora, nu respecta obligatiile prevazute in Actul legislativ privind serviciile digitale. Ancheta se va axa pe compatibilitatea acestei politici cu obligatiile in materie de transparenta si de despagubire a utilizatorilor, precum si pe cerintele de evaluare si atenuare a riscurilor pentru discursul civic si procesele electorale.
  • Indisponibilitatea unui discurs civic in timp real si a unui instrument eficace de monitorizare a alegerilor de catre terti inainte de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European si de alte alegeri din diferite state membre. Meta se afla in proces de defaimare a „CrowdTangle”, un instrument de informare publica care permite monitorizarea in timp real a alegerilor de catre cercetatori, jurnalisti si societatea civila, inclusiv prin tablouri de bord vizuale in direct, fara o inlocuire adecvata. Cu toate acestea, astfel cum se reflecta in Orientarile recente ale Comisiei pentru furnizorii de platforme online foarte mari privind riscurile sistemice pentru procesele electorale, in perioada alegerilor, accesul la astfel de instrumente ar trebui extins. Prin urmare, Comisia suspecteaza ca, tinand seama de deprecatia Meta si de intreruperea planificata a CrowdTangle, Meta nu a evaluat cu diligenta si nu a atenuat in mod adecvat riscurile legate de efectele Facebook si Instagram asupra discursului civic si a proceselor electorale, precum si alte riscuri sistemice. Avand in vedere raza de actiune a platformelor Meta din UE (care reprezinta peste 250 de milioane de utilizatori activi lunar) si in urma alegerilor europene care vor avea loc in perioada 6-9 iunie 2024 si a unei serii de alte alegeri care vor avea loc in diferite state membre, o astfel de deprecatie ar putea avea ca rezultat prejudicierea discursului civic si a proceselor electorale in ceea ce priveste capacitatile de urmarire a erorilor si a dezinformarii, identificarea ingerintelor si a suprimarii alegatorilor, precum si transparenta generala in timp real asigurata verificatorilor veridicitatii informatiilor, jurnalistilor si altor parti interesate electorale relevante. Comisia isi rezerva evaluarea naturii si a iminentei daunelor si se asteapta ca Meta sa coopereze cu Comisia prin prezentarea fara intarziere a informatiilor necesare pentru efectuarea unei astfel de evaluari. Comisia se asteapta, de asemenea, ca Meta sa ia rapid toate masurile necesare pentru a asigura un control public eficace in timp real al serviciului sau, oferind cercetatorilor, jurnalistilor si functionarilor electorali acces adecvat la instrumente de monitorizare in timp real a continutului gazduit in serviciile sale. Meta este invitata, de asemenea, printr-o cerere de informatii, sa comunice, in termen de 5 zile lucratoare, masurile de remediere care au fost luate in acest scop. Comisia si-a rezervat dreptul de a lua masuri in cazul in care actiunile respective sunt considerate insuficiente.
  • Mecanismul de semnalare a continutului ilegal. Comisia suspecteaza ca mecanismul de notificare si de actiune al Meta, care le permite utilizatorilor sa notifice prezenta continutului ilegal in serviciile sale, nu respecta obligatiile prevazute in Actul legislativ privind serviciile digitale. Aceasta include suspiciunea ca nu sunt indeplinite cerintele prin care acest mecanism trebuie sa fie usor de accesat si usor de utilizat.
Vezi si:  Rezervările online din 2022, peste nivelul din 2019

MM