Turismul din Turcia dă semne de revenire

După mai multe luni în care a găzduit supravieţuitori ai seismelor din 6 februarie la hotelurile sale din Antalya, Hakan Saatcioglu speră că, în curând, turiştii vor ocupa din nou camerele sale, după ce oaspeţii temporari au fost transferaţi în altă parte de către Guvern, transmite Reuters.

Saatcioglu, coordonator la Limak International Hotels & Resorts, este unul dintre directorii din industria ospitalităţii care se aşteaptă ca acest sector vital pentru economia Turciei să îşi revină după seismul care a afectat rezervările şi înnoptările la hotel.

„Guvernul şi-a ţinut promisiunea şi a dat noi speranţe hotelierilor”, prin mutarea supravieţuitorilor cutremurului în pensiuni şi dormitoare, ceea ce a dus la calmarea temerilor privind blocarea camerelor de hotel în sezonul crucial estival, a spus Saarcioglu.

Cu toate acestea, sectorul turismului revine lent după cutremurele care au devastat mari porţiuni din sud-estul Turciei la data de 6 februarie, provocând peste 50.000 de morţi, distrugând oraşe întregi şi lăsând sute de mii de persoane fără locuinţă.

Vezi si:  Se apropie finalul de an, deci timpul pentru cadouri

Seismul i-a făcut pe turişti să se gândească de două ori înainte de a rezerva o vacanţă în Turcia, o importantă destinaţie turistică din bazinul Mediteranei.

Veniturile din turism sunt vitale pentru Turcia într-un moment în care preşedintele Erdogan se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent, care anul trecut s-a situat la 48,8 miliarde de dolari, pentru a putea răspunde la inflaţia ridicată şi dobânzile mari.

Însă revenirea turiştilor întârzie pentru moment. În cele două săptămâni anterioare cutremurului, înnoptările la hotelurile de cel puţin două stele din Istanbul erau cu 7% mai mici comparativ cu perioada similară a lui 2019 însă acum sunt cu 31% mai mici, potrivit datelor furnizate de firma de călătorii ForwardKeys.

Scăderea numărului de noi rezervări înseamnă venituri mai mici pentru profesioniştii din turism şi economia în ansamblu, subliniază vicepreşedintele ForwardKeys, Olivier Ponti. „După mai multe luni de performanţe excelente, în care Turcia a fost lider în Europa la revenirea sectorului turistic (după pandemia de Covid), acum turismul internaţional în Turcia s-a prăbuşit în mod clar”, a spus Olivier Ponti.

Vezi si:  Un obiect neidentificat a acroșat elicopterul Ingenuity de pe Marte

Înainte de seismul din 6 februarie, oficialii turci mizau pe un an puternic pe fondul creşterii numărului de turişti în 2022, odată cu sfârşitul pandemiei. În ritm anual, numărul turiştilor străini care au ajuns în Turcia a crescut cu 80%, până la 44,56 milioane în 2022, aproape de recordul istoric de 45,06 milioane de vizitatori înregistrat în 2019.