Un nou vaccin împotriva malariei

Ghana a devenit prima ţară din lume care a autorizat un nou vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford împotriva malariei, de care vor putea să beneficieze inclusiv copiii cu vârste mai mici de trei ani, informează Reuters.

Malaria, o boală transmisă de ţânţari, omoară peste 600.000 de oameni în fiecare an, cele mai multe dintre victime fiind copii din Africa, iar oamenii de ştiinţă încearcă de mulţi ani să dezvolte vaccinuri eficiente împotriva acestei maladii.

Deocamdată nu a fost anunţată data începând de la care noul vaccin produs de Universitate Oxford va putea fi administrat în Ghana.

Vaccinurile pediatrice folosite în Ghana sunt de obicei plătite de organizaţii internaţionale precum Gavi şi UNICEF, după ce sunt aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care continuă să examineze în această perioadă datele privind siguranţa şi eficienţa noului ser.

Cu toate acestea, un cercetător de la Universitatea Oxford, Adrian Hill, a spus că agenţia de reglementare a medicamentelor din Ghana a aprobat noul vaccin pentru grupul de vârstă ce prezintă cel mai mare risc de deces din cauza malariei – copiii între 5 luni şi 36 de luni. Ghana a semnat un contract cu Serum Institute of India pentru a produce până la 200 de milioane de doze pe an.

Vezi si:  E periculos sau nu sa dormim cu telefonul mobil la cap ?

Este pentru prima oară când un vaccin major a fost autorizat mai întâi într-o ţară africană, înaintea statelor bogate, a precizat Adrian Hill. Neobişnuit este şi faptul că o agenţie de reglementare din Africa a examinat datele medicale mai repede decât OMS, a adăugat el.

„Mai ales după COVID-19, agenţiile de reglementare africane au început să adopte strategii mult mai pro-active, declarând: ‘nu vrem să mai fim ultimii din coadă'”, a mai spus Adrian Hill.

Primul vaccin împotriva malariei, Mosquirix, dezvoltat de producătorul farmaceutic britanic GSK, a fost aprobat de OMS anul trecut după decenii de lucru şi de analize. Însă lipsa de finanţare şi potenţialul comercial au afectat capacitatea companiei de a produce cât mai multe doze.