Cea mai mare rachetă din lume, gata de lansare

După ce a primit autorizaţia mult aşteptată din partea autorităţilor aeriene americane, compania SpaceX a anunţat că vizează lansarea luni a vehiculului spaţial Starship într-un prim zbor de încercare, în configuraţia sa completă, transmite AFP.

Starship este un vehicul spaţial super-greu, complet reutilizabil. Acesta este cel mai înalt şi mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spaţial – treapta superioară, şi o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spaţiu.

Vehiculul are înălţimea de 120 de metri şi a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

Lansarea urmează să aibă loc de la baza spaţială Starbase, situată în partea sudică a statului american Texas.

Fereastra de lansare de 150 de minute se deschide luni la ora locală 07:00 AM (12:00 GMT), a anunţat vineri SpaceX. În cazul în care lansarea va fi amânată luni, au fost prevăzute mai multe date de lansare în cursul săptămânii viitoare.

Rezultatele testului sunt evident incerte, însă SpaceX a anunţat, prin vocea lui Elon Musk, că succesul acestui test va fi evaluat în funcţie de „numărul învăţămintelor dobândite”.

„Succes poate, exaltare garantată!, a postat pe Twitter Elon Musk.

Acest vehicul spaţial nu a zburat niciodată în configuraţie completă.

Treapta superioară a ansamblului, capsula Starship, care dă numele întregului vehicul, a fost testată într-o serie de zboruri suborbitale. Acest vehicul spaţial a fost ales de NASA pentru aselenizările din cadrul programului spaţial Artemis.

Vineri, Autoritatea americană pentru aviaţie civilă (FAA) a eliberat o licenţă de zbor pentru Starship „valabilă pentru următorii 5 ani”.

În viitor, cele două trepte ale vehiculului spaţial vor putea ateriza în condiţii optime pentru a fi refolosite. Însă pentru primul zbor de încercare atât capsula Starship cât şi racheta Super Heavy urmează să se prăbuşească în ocean.

Ideea unui vehicul spaţial complet reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, este de a scădea preţurile de lansare. Fiecare lansare a Starship ar putea ajunge să coste „mai puţin de 10 milioane de dolari”, a asigurat el.