Cea mai mare rachetă din lume, gata de lansare

După ce a primit autorizaţia mult aşteptată din partea autorităţilor aeriene americane, compania SpaceX a anunţat că vizează lansarea luni a vehiculului spaţial Starship într-un prim zbor de încercare, în configuraţia sa completă, transmite AFP.

Starship este un vehicul spaţial super-greu, complet reutilizabil. Acesta este cel mai înalt şi mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spaţial – treapta superioară, şi o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spaţiu.

Vehiculul are înălţimea de 120 de metri şi a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

Lansarea urmează să aibă loc de la baza spaţială Starbase, situată în partea sudică a statului american Texas.

Fereastra de lansare de 150 de minute se deschide luni la ora locală 07:00 AM (12:00 GMT), a anunţat vineri SpaceX. În cazul în care lansarea va fi amânată luni, au fost prevăzute mai multe date de lansare în cursul săptămânii viitoare.

Vezi si:  SpaceX va contribui la prima statie spatiala comerciala din lume

Rezultatele testului sunt evident incerte, însă SpaceX a anunţat, prin vocea lui Elon Musk, că succesul acestui test va fi evaluat în funcţie de „numărul învăţămintelor dobândite”.

„Succes poate, exaltare garantată!, a postat pe Twitter Elon Musk.

Acest vehicul spaţial nu a zburat niciodată în configuraţie completă.

Treapta superioară a ansamblului, capsula Starship, care dă numele întregului vehicul, a fost testată într-o serie de zboruri suborbitale. Acest vehicul spaţial a fost ales de NASA pentru aselenizările din cadrul programului spaţial Artemis.

Vineri, Autoritatea americană pentru aviaţie civilă (FAA) a eliberat o licenţă de zbor pentru Starship „valabilă pentru următorii 5 ani”.

În viitor, cele două trepte ale vehiculului spaţial vor putea ateriza în condiţii optime pentru a fi refolosite. Însă pentru primul zbor de încercare atât capsula Starship cât şi racheta Super Heavy urmează să se prăbuşească în ocean.

Ideea unui vehicul spaţial complet reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, este de a scădea preţurile de lansare. Fiecare lansare a Starship ar putea ajunge să coste „mai puţin de 10 milioane de dolari”, a asigurat el.