Importante modificari Apple in Europa, incepand cu luna martie

Apple a anuntat modificari ale sistemului sau de operare iOS, ale browserului Safari si ale magazinului de aplicatii App Store in Uniunea Europeana, incepand cu luna martie, pentru a se conforma noii legi privind pietele digitale (DMA).

Comisarul european Thierry Breton a salutat „schimbarea in curs de desfasurare” in urma anunturilor facute de Apple de a-si adapta iPhone-urile la noile norme europene, dar a avertizat ca UE nu va ezita sa ia masuri drastice in caz de incalcare.

Astfel, sideloading pe iPhone, adica posibilitatea de a instala aplicatii fara a trece prin App Store, va fi in curand o realitate in Europa, ca urmare a Legii privind pietele digitale (DMA). Atentie insa: Apple va pastra un anumit grad de control. Concret, Apple a anuntat o serie de schimbari, inclusiv faptul ca magazinele de aplicatii ale tertilor vor fi autorizate in tarile Uniunii Europene. Insa multi dezvoltatori critica solutia Apple, in special faptul ca producatorul decide in continuare sa analizeze aplicatiile si, mai ales, impune o taxa de 0,50 euro pe utilizator pe an pentru descarcari (primul milion de descarcari este gratuit). In plus, comisionul a fost redus la 10 la suta sau 17 la suta, in functie de caz, de la 15 sau 30 la suta, cat era anterior.

Aceasta taxa de 0,50 euro pentru descarcari starneste o mare agitatie, mai ales ca penalizeaza grav aplicatiile gratuite. Apple ofera pe site-ul sau un calculator dedicat pentru a face estimari. De exemplu, daca aplicatia are 2 milioane de descarcari, dezvoltatorul va trebui sa plateasca Apple 45.290 de dolari.

Ramane de vazut cum va judeca Comisia Europeana noile conditii impuse de Apple. Va fi de acord cu ele? Sau producatorul va trebui sa faca modificari? Raspunsul il vom avea peste cateva saptamani.

MM