Elon Musk lansează o platformă de Inteligență Artificială

Elon Musk a declarat că lucrează la dezvoltarea unei platforme proprii de inteligenţă artificială (AI), un proiect denumit „TruthGPT”, care va avea misiunea „de a căuta adevărul maximal” şi de a concura cu alte software-uri existente, care nu includ, după părerea lui, garanţii suficiente, informează AFP.

„Voi lansa ceva care se numeşte TruthGPT, o platformă AI care caută adevărul maximal şi care încearcă să înţeleagă natura universului”, a detaliat Elon Musk într-un interviu acordat postului TV american Fox News.

CEO-ul companiilor Twitter, Tesla, SpaceX şi Neuralink consideră că este vorba despre „cea mai bună cale” pentru a garanta securitatea omenirii, deoarece „o platformă AI care vrea să înţeleagă universul nu riscă să îi distrugă pe oameni, pentru că noi suntem o parte interesantă a universului”.

Acea platformă AI ideală ar funcţiona aproape la fel ca oamenii, care încearcă „să protejeze habitatul” cimpanzeilor, deşi ar avea capacitatea „de a-i vâna pe toţi şi de a-i ucide”.

Mai multe site-uri de profil au relatat deja de câteva săptămâni că Elon Musk investeşte în domeniul inteligenţei artificiale. Miliardarul de origine sud-africană a înfiinţat în luna martie o nouă companie specializată în acest domeniu, denumită X.AI şi al cărei sediu general se află în Nevada.

Vezi si:  Threads, concurentul retelei X, fosta Twitter, a ajuns in Europa

Potrivit Financial Times, noua companie ar trebui să rivalizeze cu OpenAI, start-up-ul californian care a creat ChatGPT, o inteligenţă artificială de ultimă generaţie capabilă să interacţioneze cu oamenii şi să producă tot felul de texte la comandă.

De la lansarea sa în noiembrie 2022, succesul acelei interfeţe a dat startul unei veritabile curse în domeniul acestei tehnologii cu potenţial ridicat.

În februarie, Elon Musk a lăsat să se întrevadă intenţiile sale atunci când a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Lucrul de care avem nevoie este TruthGPT”.

El este unul dintre cofondatorii OpenAI în 2015, înainte de a părăsi însă acel start-up în 2018.

De atunci, Musk a criticat compania californiană, declarând pe Twitter, în decembrie 2022, că aceasta antrenează inteligenţa artificială pentru a fi „woke” (termen ce desemnează o parte a stângii americane), adică pentru „a minţi”.