Microsoft lansează AI pentru smartphone-uri

Microsoft Phi-3 Mini e un nou sistem de Inteligenta Artificiala, cu o caracteristica deosebit de importanta: dimensiuni reduse, dar performante la nivelul modelelor mai mari, cum ar fi GPT-3.5.

Phi-3 Mini poate rula direct pe smartphone, fiind o versiune miniaturizată. Phi-3 Mini are doar 3,8 miliarde de parametri. Un fleac in comparatie cu GPT-4, cei 1.700 de miliarde de parametri ai OpenAI, sau chiar noul Llama 3 al Meta, oferit în versiunea sa standard de 70 de miliarde de parametri sau o versiune redusă la 8 miliarde de parametri.

Potrivit lui Eric Boyd, vicepresedinte al platformei Microsoft Azure AI, Phi-3 Mini este la fel de performant ca modelele lingvistice mari (LLM) precum GPT-3.5. Reamintim, GPT-3.5 este modelul utilizat în prezent în versiunea gratuită a ChatGPT si are 175 de miliarde de parametri.

Un asemenea model oferă unele avantaje, cum ar fi faptul că este mai putin costisitor de operat si necesită hardware mult mai putin puternic. Phi-3 Mini a fost conceput pentru a putea fi lansat direct pe un smartphone sau laptop, fără a fi conectat la web si fără a fi nevoie de cloud. Cu toate acestea, AI va avea mai putine cunostinte generale decat modelele mari precum GPT-4.

Vezi si:  Vânzările de Dacia au crescut în Europa

Microsoft a indicat că a fost utilizat un model de limbaj mare – LLM, sursa de inspiratie fiind modul în care învată copiii. Astfel, Microsoft a luat o listă de aproximativ 3.000 de cuvinte si a cerut unui alt AI să creeze cărti pentru copii, care au fost folosite pentru a da creea continut Phi-3 Mini. Această tehnică este destul de controversată, unii oameni nu ezită să vorbească despre consangvinizarea digitală. Acest lucru ar putea crea un cerc vicios în care, prin copierea reciprocă, IA îsi va pierde calitatea. Acest nou AI este disponibil pe Azure, Hugging Face si Ollama. Microsoft intentionează, de asemenea, să lanseze încă două versiuni, Phi-3 Small si Phi-3 Medium, cu 7 si, respectiv, 14 miliarde de parametri.

MM