Autoritatea din regat responsabila cu informatiile – Information Commissioner’s Office (ICO) a decis amendarea platformei sociale chineze intrucat nu a respectat conditiile in care minorii mai mici de 13 ani pot avea cont.
Britanicii au ajuns la concluzia ca aproape un milion si jumatate de copii din Marea Britanie, sub 13 ani, aveau cont TikTok, iar datele personale referitoare la copiii de sub 13 ani, au fost folosite fara consimtamant parental.
IOC acuza TikTok ca nu a luat suficiente masuri pentru a verifica varsta utilizatorilor platformei si de a sterge conturile minorilor.
Initial, valoarea amenzii ceruta de IOC a fost de 27 de milioane de lire sterline, insa tinand cont de atitudinea TikTok dupa inceperea anchetei, unele dintre acuzatii au fost anulate, astfel ca amenda a ajuns la 12,7 milioane sterline sterline.
De asemenea, in opinia autoritatilor britanice, TikTok nu a oferit informatii corespunzatoare, usor de inteles, utilizatorilor legate de modul in care datele lor sunt colectate si folosite. Fara aceste informatii, utilizatorii platformei, in special copiii, nu au putut face alegeri informate in privinta utilizarii platformei.
TikTok sustine ca a fost prima platforma sociala care a dezvaluit, in mod voluntar, numarul conturilor banuite a fi ale unor minori sub 13 ani. „Exploram continuu noi modalitati si solutii pentru a nu permite accesul copiilor de sub 13 ani, fara acord parental” – precizeaza TikTok.
Scandalurile TikTok
Plaforma chineza e in centrul mai multor scandaluri, Nenumarate tari europene, dar si de peste Ocean au decis salariatilor din sectorul public sa isi stearga aplicatia de pe dispozitivele de serviciu, intrucat exista suspiciuni ca datele personale si informatiile stocate pe telefon ar putea fi folosite direct de regimul comunist de la Beijing. Asta pentru ca, de regula, toate firmele mari chinezesti din domeniul telecomunicatiilor,
MB