Orice companie are nevoie de finantare pentru a putea creste, pentru a putea sa-si puna in valoare proiectele. Banii sunt necesari atat in cazul companiilor de tip IMM, cat si in cazul corporatiilor. Cel mai dificil este pentru firmele mici sa poata contracta un imprumut, dar pe piata sunt disponibile multe solutii. Daca sunt validate anumite criterii ce tin in principal de profitabilitatea companiei si de perspectivele pozitive, cu siguranta se pot accesa imprumuturi in functie de nevoile pe termen scurt si mediu ale respectivei firme.
Exista mai multe tipuri de credite persoane juridice, cele mai populare fiind cele pentru activitatea curenta si cele pentru dezvoltarea afacerii. Astfel, poate fi nevoie intr-un anumit moment de un cash flow mai bun (credit pe termen scurt) sau poate fi optim un credit care sa permita cresterea puternica a companiei intr-un timp scurt – de exemplu prin lansarea de noi produse, retehnologizare pentru un randament mai bun, accesarea de noi piete de distributie etc.
Un capitol special este reprezentat de creditele pentru lansarea afacerii, cele de start-up. Insa cele mai multe banci si IFN-uri prefera sa crediteze (fara programe de stat sau programe europene) in mod direct companiile care deja si-au demonstrat eficienta pe piata. In categoria de credite pentru persoane juridice se pot aminti si creditele pentru achitarea unor facturi / datorii si creditele pentru refinantarea altor imprumuturi in conditii mai avantajoase / reesalonare pe termen mai lung decat cel initial.
Pe internet exista adevarate „magazine de credite”, locuri in care poti afla rapid in ce mod te poti incadra la diverse imprumuturi, ce solutii exista, ce costuri, ce variante. Poti aplica pentru un credit pe internet indiferent daca esti persoana fizica sau persoana juridica. Imprumuturile online sunt in unele cazuri finalizate direct la distanta, iar in alte cazuri urmeaza o componenta offline. Insa in prezent foarte multe institutii de creditare accepta trimiterea actelor prin metode electronice, contracte la distanta, inclusiv prin curier acolo unde este nevoie. Transmiterea banilor oricum se poate realiza simplu si rapid prin metode moderne precum transferul bancar (eventual direct asociat unui card).
Creditele pot genera cresterea profitului in mediul de business, deci este bine pentru un antreprenor sa nu se teama de imprumuturi. Cu banii bancilor / IFN-urilor se poate alimenta profitul companiei pe termen mediu si lung, se poate profita de oportunitati de moment pe piata. Cele mai multe companii de succes opereaza cu bani din imprumuturi, chiar daca sunt detinute de fapt de persoane cu posibilitati financiare foarte mari (capitaluri proprii).