Dezvoltarea rapidă a Inteligenței Artificiale poate fi riscantă pentru omenire

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei inteligenţei artificiale (IA) poate reprezenta un risc pentru viitorul umanităţii, consideră o majoritate a americanilor, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos făcut public miercuri.

Peste două treimi dintre americani sunt îngrijoraţi de efectele negative ale IA şi 61% dintre ei consideră că aceasta ar putea fi o ameninţare pentru civilizaţie.

Sondajul a mai arătat că numărul americanilor care prevăd „efecte adverse” ale IA este triplu faţă de cei care nu anticipează astfel de consecinţe.

Conform sondajului, 61% dintre respondenţi consideră că IA reprezintă un risc pentru umanitate, doar 22% nu sunt de acord cu această afirmaţie, iar 17% nu sunt siguri.

Cei care au votat pentru Donald Trump în 2020 au exprimat cel mai ridicat nivel de preocupare: 70% dintre alegătorii lui Trump, comparativ cu 60% dintre cei ai lui Joe Biden afirmă că IA poate pune în pericol omenirea.

În relaţie cu convingerile religioase, creştinii evanghelici sunt mai înclinaţi să creadă „ferm” că IA prezintă riscuri pentru umanitate – 32% dintre ei, faţă de 24% în cazul credincioşilor de alte culte creştine.

Vezi si:  Comisia Europeană vrea identificarea clară a conținutului AI

„Este semnificativ că o proporţie atât de mare a americanilor sunt îngrijoraţi de efectele negative ale IA”, a declarat Landon Kein, directorul pentru politicile SUA la Future of Life Institute, organizaţia aflată în spatele unei scrisori colective deschise care a cerut o pauză de şase luni în cercetările privind IA, semnată între alţii de antreprenorul miliardar Elon Musk. „Vedem momentul actual ca fiind similar începutului erei nucleare şi avem avantajul percepţiei publice care consideră necesar să se ia măsuri”, a adăugat acesta.

Chiar dacă americanii sunt îngrijoraţi în ce priveşte inteligenţa artificială, criminalitatea şi economia sunt mai sus în preocupările lor: 77% dintre respondenţi s-au pronunţat pentru creşterea finanţării poliţiei pentru a combate infracţionalitatea, iar 82% sunt preocupaţi de riscul unei recesiuni.

În ce-i priveşte, cei din industria IT consideră că opinia publică ar trebui să înţeleagă mai bine beneficiile IA.