Riscurile asociate dezvoltarii Inteligentei Artificiale (AI)

Jeremy Fleming, seful Centrului Guvernamental de Comunicatii – GCHQ –  organism care face parte din serviciile secrete din Marea Britanie – a prezentat guvernului o analiza asupra riscurilor pentru securitatea nationala a regatului, asociate dezvoltării Inteligentei Artificiale (AI).

Potrivit biroului de presa al premierului Rishi Sunak, Fleming a oferit o evaluare lucida asupra amenintarilor pe care le implica aceasta tehnologie emergentă, in special in domeniul dezinformarii. In analiza GCHQ sunt abordate potentialele domenii de aplicare si riscuri ale Inteligentei Artificiale. Guvernul din regat e de acord ca AI are o capacitate potentiala transformatoare, dar subliniaza ca este vital ca cetatenii sa aiba incredere in folosirea inteligentei artificiale. Pentru a obtine si mentine aceasta incredere este neceara o reglementare, care sa ofere oamenilor siguranta, dar care sa nu inhibe inovatia, noteaza raportul.

Guvernul britanic considera ca Inteligenta Artificiala va fi un aspect primordial pentru economia britanica dar si pentru securitatea nationala. „O reglementare asupra utilizarii acesteia poate fi una din politicile cele mai importante pe care le vom dezvolta in anii urmatori, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca facem lucrurile bine” – a declarat seful guvernului din regat.

Danemarca: profesorii sunt ingrijorati

Asociatia Cadrelor Didactice din Danemarca cere guvernului sa decida in ce mod poate fi folosita inteligenta artificiala de catre elevi. In acest moment, nu exista nicio reglementare, iar elevii recurg la AI in mod frecvent pentru a-si face temele. Profesorii danezi considera ca elevii abuzeaza de ChatGPT si ca pot sa apara probleme de gandire, in conditiile in care, practic, ei nu-si mai pun mintea la contributie decat intr-o mica masura.

„ Ne temem ca elevii nu se vor mai implica deloc si nu vor fi activi in temele pe care le au pentru ca folosesc in totalitate, fara discernamant, ceea ce livreaza Inteligenta Artificiala” – a declarat Ida Geertz-Jensen, presedinta Asociatiei Cadrelor Didactice din Danemarca.

MB