Google, inca un pas spre „Sfantul Graal” al informaticii

Specialistii de la Google au facut un nou pas inainte catre viitorul computer cuantic, cu un experiment ce reduce in mod semnificativ rata de eroare, un obstacol major pe drumul spre Sfantul Graal al informaticii.

Computerul cuantic universal va transforma radical sistemele informatice, cu puteri de calcul uriase, incomparabile cu cele ale calculatoarelor conventionale. Insa, acest computer revolutionar, pe care informaticienii il consideră un Graal, nu va fi posibil prea curand, fiind necesara depasirea a numeroase obstacole tehnologice. E vorba, in special, de o rata de eroare mult prea mare pentru a putea fi dezvoltate aplicatii fiabile.

Au aparut insa sperante pentru depasirea acestor obstacole. Un experiment realizat de departamentul de cercetare Google Quantum AI a demonstrat ca poate fi imbunatatita in mod semnificativ corectarea erorilor, ceea ce îi permite gigantului digital sa isi mute pionii in cursa catre computerul cuantic.

Procesoarele cuantice supraconductoare, precum cele de la Google sau ale rivalului IBM, exploateaza proprietatile impresionante ale fizicii cuantice care guverneaza lumea la scara infinitezimala. Ele utilizeaza biti cuantici numiţi qubiti. Acestia sunt caramizi de baza ale informaticii cuantice cu o infinitate de stari posibile ce se pot suprapune (0 si 1 in acelasi timp) si se pot intrica – in timp ce biţii computerelor clasice au doar doua stari posibile (0 sau 1).

Vezi si:  Inteligența Artificială a descoperit trei noi desene la Nazca

Suprapunerea si intricarea fac posibila efectuarea de operatii matematice masive în paralel, computerul fiind capabil sa exploreze toate solutiile in acelasi timp si nu una cate una.

Dar manipularea qubiţilor se confrunta cu un obstacol fizic major numit decoerenta, care face ca proprietatile cuantice sa dispară la contactul cu cea mai mica perturbare exterioara. Aceasta vulnerabilitate genereaza o importanta rata de eroare, cu atat mai deranjanta cu cat erorile cresc odata cu numarul qubitilor.

Google a testat o metoda care utilizeaaă coduri corectoare capabile sa detecteze si sa rezolve erorile fara a afecta informatiile.

MB