Viteza medie de upload, crestere spectaculoasa in Romania

Viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut anul trecut cu peste 50 la suta, comparativ cu 2021. Cea de download a inregistrat un avans de 17 procente, anunta Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii  – ANCOM.

Datele au fost anuntate in urma testelor realizate in cadrul platformei Netograf. Astfel, in 2022, utilizatorii din România au experimentat o viteza medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, in crestere cu aproximativ 17 procente, comparativ cu anul anterior, si o viteza medie de upload de 455 Mbps, in creştere cu 52 la suta fata de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix in functie de numarul de conexiuni. Cresteri similare au fost inregistrate si in ceea ce priveste internetul mobil la nivel national, utilizatorii experimentand o viteza medie de download de 38 Mbps, cu 26 la suta mai mare decat in anul anterior si o viteza medie de upload de 15 Mbps, cu 46 la suta mai mare fata de anul 2021.

Vezi si:  O piesă a lui Lope de Vega, descoperită cu Inteligența Artificială

Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarca o tendinta de echilibrare intre vitezele de upload si download pe cablu si wifi pentru furnizorii mari de pe piata din Romania, fapt care sugereaza o adaptare a serviciilor de comunicatii electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor. De asemenea, aceasta tendinta semnalizeaza debutul unei digitalizari de masa, in sensul pregatirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensiva a serviciilor de continut peste internet pentru tot mai multe activitati ce necesita si o viteza uplink semnificativa, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau telescoala, precizeaza ANCOM.

MB