Meta, firma mama a Facebook, TVA de 870 de milioane de euro in Italia

Suma s-ar putea ridica la 870 milioane de euro. Procuroratura din Milano a inceput o investigatie.

Meta Platforms afirma insa ca nu e de acord cu ideea ca accesul utilizatorilor la platformele sociale – Facebook si Instagram – sa fie supus regimului platii TVA. Ancheta a inceput la cererea Procuraturii Europene – EPPO – condusa de romanca Laura Codruta Kovesi. EPPO a cerut Guardia di Finanza si fiscului italian sa verifice daca este oportun ca inregistrarile utilizatorilor sa fie taxate.

Investigatorii cred ca statutul de membru gratuit pe platformele Meta vine la schimb cu accesul la datele utilizatorilor si ar trebui clasificate ca un schimb de servicii, prin urmare fac obiectul platii TVA.

Autoritatile au facut calcule pe baza unui model, conform caruia Meta ar fi trebuit sa plateasca taxa de vanzări de aproximativ 220 milioane de euro in Italia in 2021, conform surselor. Pentru perioada 2015-2021, suma ajunge la 870 milioane de euro.

Ar putea sa apara un precedent. Daca se stabileste legatura intre accesul gratuit si transferul de date ca tranzactie impozabila, e posibil ca si alte tari din Europa sa impuna TVA-ul.

Vezi si:  Contra-atac chinez pe piața roboților

„Dezaprobam vehement ideea ca asigurarea accesului utilizatorilor la platformele online trebuie supusa regimului TVA. Noi ne luam in serios toate obligatiile privind taxele si platit toate impozitele prevazute de lege in tarile in care operam. In plus, colaboram indeaproape cu autoritatile” –  a declarat un purtator de cuvant al Meta.

Meta poate decide daca accepta rezultatele investigatiei si plateste suma ceruta sau o contesta si demareaza un litigiu administrativ.

MB