Hamas a strans zeci de milioane de euro în criptomonede inainte de atacul asupra Israelului

Hamas a lansat o operatiune terorista de amploare impotriva Israelului, in urma careia au fost ucise peste o mie de persoane. Avand in vedere amploarea atacului, au aparut semne de intrebare cu privire la organizarea si finantarea de care a beneficiat miscarea jihadista palestiniana.

Dintr-o analiza a tranzactiilor in moneda digitala reiese ca Hamas a strans cateva zeci de milioane de euro in criptomonede in lunile premergatoare atacului.

Nu este un secret ca organizatiile teroriste precum Hamas folosesc cripto monedele pentru a se sustrage sanctiunilor globale. Potrivit analistilor, peste 134 de milioane de dolari (126 de milioane de euro) au fost transferati in conturile de criptomonede controlate de Hamas si grupurile afiliate in prima jumatate a anului 2023, scrie „The Telegraph”.

Donatii din Iran si Siria

Potrivit „The Wall Street Journal”, teroristii Hamas, impreuna cu Hezbollah si Jihadul Islamic Palestinian, au strans peste 100 de milioane de dolari in criptomonede incepand din 2021. Ziarul se bazeaza pe analizele efectuate de experti in blockchain, tehnologia care sta la baza tuturor tranzactiilor cu active cripto.

Vezi si:  Cartea Electronica de Identitate ar putea fi emisa pana la sfarsitul acestui an

„Hamas se numara printre miscarile teroriste care au reusit cel mai eficient sa stranga milioane de dolari in criptomonede, alaturi de alte miscari palestiniene”, explica David Carlisle de la Elliptic, o companie specializata in gestionarea riscurilor legate de criptomonede. Se pare ca Hamas incearca, de asemenea, sa stranga criptomonede prin intermediul retelelor sociale. Se spune ca donatiile ar proveni in principal din Iran si Siria.

Autoritatile israeliene au anuntat ca au inghetat conturile criptografice apartinand Hamas.

Active in valoare de 500 de milioane de dolari

De asemenea, politia israeliana sustine ca a colaborat cu omologii lor britanici pentru a ingheta un cont bancar britanic la Barclays, care ar fi fost folosit de Hamas pentru a strange fonduri.

Sumele pe care Hamas, Hezbollah si Jihadul Islamic Palestinian le colecteaza in criptomonede reprezinta doar o mica parte din resursele financiare de care dispun aceste grupari teroriste. O estimare a guvernului SUA arata ca Oficiul de Investitii al Hamas, bratul financiar al Hamas, detinea active in valoare de peste 500 de milioane de dolari (470 de milioane de euro) in mai 2022.

Vezi si:  Bitcoin in crestere: iata cum sa investesti in criptomonede

MB