Rusia interzice angajatilor de la un minister sa foloseasca telefoane iPhone

Ministerul pentru Dezvoltare Digitala din Federatia Rusa a interzis angajatilor sa foloseasca telefoane iPhone si tablete iPad in scopuri de serviciu.

Acum doua luni, ministerul afirmase ca serviciile de informatii – FSB – au descoperit ca mai multe mii de device-uri Apple au fost compromise, in cadrul unei operatiuni de spionaj orchestrata de Statele Unite. Apple neaga aceste acuzatii.  FSB mai afirma ca Apple colaboreaza cu puternica agentie de securitate nationala din SUA, NSA. Cererile jurnalistilor privind un punct de vedere de la NSA au ramas fara ecou.

Maksut Shadaev, ministrul pentru Dezvoltare Digitala din Rusia, a explicat ca orice device Apple poate fi folosit, insa, in scopuri personale.

„Am instituit interzicerea device-urilor mobile Apple – telefoane smart si tablete – in scopuri profesionale. Nici emailurile, nici alte aplicatii specifice ministerului nostru nu pot fi instalate pe Apple. Dar telefoanele iPhone pot fi folosite in scop personal” – a precizat Shadaev said.

Spionajul digital este o chestiune discutata frecvent in cercurile puterii din toata lumea. Cel mai des, Rusia si China sunt aratate cu degetul de catre tarile occidentale. Se crede ca multe firme de telecomunicatii colaboreaza cu guvernele, mai ales in cazul Chinei, si ofera informatii preluate din device-urile digitale.

Vezi si:  O piesă a lui Lope de Vega, descoperită cu Inteligența Artificială

Administratia americana a tras un semnal de alarma inca de acum cativa ani cum ca firme chineze, de exemplu Huawei, Lenovo, darf si altele, ar avea legaturi cu regimul de la Beijing. Spionarea telefoanelor si a tabletelor s-ar face, spun specialistii, prin hardware, prin instalarea unor programe inca din fabrica si prin alte mijloace digitale.

MB