Inteligența Artificială a descoperit trei noi desene la Nazca

Oamenii de ştiinţă au folosit inteligenţa artificială pentru a descoperi trei figuri pierdute în Liniile Nazca, în Peru, care au fost gravate în deşert în urmă cu 2.400 de ani. Sistemul de învăţare profundă este de 21 de ori mai rapid decât al unui om în găsirea unor „geoglife” antice în fotografii aeriene din deşertul Nazca din Peru, relatează luni livescience.com.

Cea mai mare figură descoperită – o pereche de picioare – are o lungime de peste 250 de picioare (77 de metri). Cercetătorii au descoperit, de asemenea, figura unui peşte care măsoară 62 de picioare (19 m) şi a unei păsări de 56 de picioare (17 m).

Oamenii de ştiinţă au folosit anterior aceeaşi metodă pentru a identifica o figură umanoidă care măsoară aproximativ 13 picioare (4 m) lungime şi 6,5 picioare (2 m) în diametru, au anunţat ei în 2019.

Aceste figuri, sau geoglife, sunt gravate pe suprafaţa deşertului Nazca, de obicei prin deplasarea pietrelor negre pentru a dezvălui nisipul alb aflat dedesubt.

Vezi si:  Apple se dezvoltă pe piețele emergente

Peste 350 de geoglife au fost redescoperite până acum. Piloţii au observat primele linii şi modele geometrice în deşertul peruvian sau pampas, în anii ’20, iar cercetările ulterioare au descoperit geoglife vaste care înfăţişează păsări colibri, maimuţe, balene, păianjeni, flori, figuri geometrice şi unelte.

În timp ce majoritatea acestor figuri se află în deşertul Nazca (sau Nasca), ele se găsesc şi în altă zone din Peru. Arheologii apreciază că au fost realizate între 400 î.Hr. şi 650 d.Hr. Cercetătorii au semnalat noile geoglife în Journal of Archaeological Science.

Scopul exact al Liniilor Nazca este un mister de lungă durată, dar majoritatea arheologilor consideră că au fost probabil folosite pentru procesiuni ceremoniale de-a lungul contururilor figurilor.

Autorul principal al studiului, Masato Sakai, profesor de antropologie şi arheologie la Universitatea Yamagata din Japonia, cercetează geoglifele din Nazca din 2004 folosind imagini prin satelit, fotografie aeriană, scanare aeriană Lidar şi fotografiere cu drone.