Hackerii nord-coreeni, campioni la furtul de criptomonede, din nou

100 de milioane de dolari ! Atat au furat hackerii nord-coreeni din portofelele digitale de pe platforma Atomic Wallet.

Peste 5500 de portofele digitale au fost atacate de hackeri, recent. Este vorba despre gruparea de infractionalitate cibernetica Lazarus, din Coreea de Nord. Ca de obicei, regimul comunist de la Phenian a refuzat orice comentariu pe aceasta tema. Dezvaluirea a fost facuta de Elliptic, o firma de analiza din sectorul cripto. Intr-o postare pe blog, expertii de la Elliptic, firma cu sediul in Estonia, afirma ca s-au primit rapoarte privind compromiterea unor portofele. Elliptic a angajat o alta firma specializata in cripto, Chainalaysis, pentru a investiga incidentul si a da de urma fondurilor furate.

Gruparea Lazarus a fost invinovatita pentru o serie de furturi din portofele cripto ale unor persoane sau firme. Potrivit expertilor Elliptic, „lovitura” data de nord-coreeni la Atomic Wallet a fost cea mai mare de pana acum. Au fost sustrasi peste 100 de milioane de dolari.

Potrivit unui raport publicat de ONU la inceputul acestui an, Coreea de Nord a furat, in 2022, o suma record din portofele electronice. Banii au ajuns in programul nuclear militar al regimului de la Phenian.

Se estimeaza ca in jur de 50 la suta din fondurile folosite de Coreea de Nord pentru a cumpara din strainatate componente pentru rachete provin din operatiunile de infractionalitate cibernetica. Este o crestere radicala, comparativ cu estimarile anterioare, cand ponderea operatiunilor de furt cibernetic era de 30 la suta.

Serviciile secrete americane sunt de parere ca regimul de la Phenian a construit o retea ampla de IT-isti care actioneaza din umbra, din toate colturile lumii. Ar fi vorba de mii de oameni, inclusiv din Rusia si China.

MB