Lansarea primei rachete imprimată 3D

O rachetă imprimată 3D urmează să decoleze pentru prima dată, sâmbătă, de la Cape Canaveral din Florida, pentru un zbor inaugural care ar putea contribui la revoluţionarea industriei lansărilor în spaţiu, transmite AFP.

Racheta, numită Terran 1, este dezvoltată de compania Relativity Space. Fereastra de lansare începe la ora locală 13:00 şi se extinde până la ora 16:00.

Scopul acestui prim zbor de test este de a demonstra că racheta poate să reziste presiunii unei decolări, dar şi de a aduna cât mai multe informaţii pentru continuarea dezvoltării acestor rachete, mai puţin scumpe şi mai uşor de realizat, potrivit companiei.

În total, 85% din masa rachetei a fost imprimată 3D, iar compania vizează să ajungă în viitor la 95%.

Avantajele sunt multiple: reducerea costurilor şi simplificarea procesului de fabricaţie, oferind în acelaşi timp o mai mare flexibilitate. Cu roboţii săi mari de imprimare 3D, compania susţine că a împărţit la o sută numărul de piese în comparaţie cu o rachetă tradiţională. Totodată, a evidenţiat viteza acestei metode: 60 de zile de la materie primă la produs finit.

Vezi si:  Mobila la comanda - pentru acasa si pentru spatii speciale

Racheta Terran 1 are o înălţime de 33,5 metri, cu un diametru de puţin peste 2 metri. Prima etapă a rachetei are nouă motoare, de asemenea imprimate 3D, iar a doua etapă este dotată cu un motor.

O primă tentativă de încercare de lansare a fost anulată miercuri, în ultima clipă, din cauza unei probleme tehnice.

Racheta foloseşte drept combustibil metalox, un amestec de oxigen lichid şi gaz natural lichefiat (în principal metan). Dacă Terran 1 reuşeşte să ajungă la orbita terestră, sâmbătă, va fi prima rachetă care va utiliza acest combustibil.

Relativity Space, a cărui viziune pe termen lung este de a participa la dezvoltarea unei umanităţi multi-planetare, susţine că acesta este combustibilul „viitorului” şi cel mai uşor de produs pe Marte.

Rachetele Vulcan de la United Launch Alliance şi Starship de la SpaceX Stars, în curs de dezvoltare, urmează să utilizeze şi ele acest combustibil.

Racheta Terran 1 trebuie să fie capabilă să plaseze o încărcătură de 1.250 kg pe orbita terestră joasă. Acest zbor inaugural nu conţine, însă, o sarcină utilă.