Casa Alba cere angajatilor din agentiile guvernamentale sa stearga aplicatia chineza TikTok de pe telefoanele si dispozitivele de serviciu.
Se considera ca aceasta aplicatie e un risc de securitate. In decembrie, Congresul SUA a aprobat o interdictie prin care angajatii federali nu mai pot folosi aplicatia pe dispozitivele de serviciu. TikTok sustine ca e vorba de dezinformari si ca toate datele utilizatorilor sunt protejate. Deciziile luate la nivelul agentiilor federale nu au impact asupra celor 100 de milioane de americani care folosesc TikTok pe telefoanele private.
Despre toate aplicatiile chinezesti exista suspiciuni ca ar transfera date persoanel ale utilizatorilor catre serviciile secrete de la Beijing, fapt negat vehement de China.
“Deciziile de a sterge TikTok de pe dispozitivele federale fac parte din efortul constant al administratiei americane de a asigura securitatea infrastructurii digitale si de a proteja confidentialitatea datelor cetatenilor americani” – a precizat Chris DeRusha, inalt responsabil american de la Departamentul Securitatii Informatice al SUA.
China: “e un abuz”
Ministerul de externe de la Beijing afirma ca decizia Casei Albe este un abuz la adresa firmelor straine si ca Statele Unite forteaza conceptul de securitate nationala. “Ne opunem ferm acestor actiuni gresite” – a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez.
Platforma ultrapopulara de clipuri video, detinuta de compania chineza ByteDance, a fost luata în vizor de occidentali sub suspiciunea ca Beijingul ar putea obtine acces la datele utilizatorilor sai din întreaga lume.
Comisia Europeana a cerut angajatilor sa renunte la TikTok
Recent si Comisia Europeana a cerut angajatilor sai sa-si stearga aplicatia chinezeasca de pe telefoanele si dispozitivele de serviciu, din aceleasi motive ce tin de confidentialitatea informatiilor.
De asemenea, parlamentul danez a anuntat ca le-a cerut deputatilor si intregului personal să dezinstaleze aplicatia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza riscului de spionaj. Reccomandarea a fost facuta de Centrul danez pentru Securitate Informatica.
MB