Danezii finalizeaza unul dintre cele mai mari computere cuantice din Europa

Computerul cuantic pus la punct de informaticienii si oamenii de stiinta de la institutul Niels Bohr din Copenhaga va fi cel mai puternic din Danemarca si printre cele mai mari din Europa.

Danemarca este printre tarile cu cele mai mari succese in revolutia cuantica. De altfel, NATO a infiintat, anul trecut, un centru de cercetari cuantice in capitala daneza, Copenhaga.

Computerele cuantice folosesc proprietățile cuantice ale materiei, cum ar fi suprapunerea și inseparabilitatea, pentru a efectua operațiuni pe date. Sunt operatiuni care, in prezent, sunt imposibil de realizat de catre computerele obisnuite.

“Fizica cuantica ofera posibilitatea de a realiza operatiuini care, prin practici traditionale, nu sunt posibile. Un computer care recurge la metode de calcul non-conventionale este extrem de puternic” – declara Morten Kjaergaard, lector la Institutul Niels Bohr.

Investitiile daneze in acest proiect, care acum e aproape la final, sunt de peste 300 de milioane de euro. Acest ultra sofisticat computer cuantic va avea diverse utilizari, de la crearea de noi medicamente, pana la identificarea unor legaturi intre gene, mediu si boli. De exemplu, in prezent, chimistii fac calcule complicate si indelungi pe computerele clasice. Cu computere cuantice, timpul pentru aceste calcule va fi extrem de mult redus, asadar vor fi accelerate cercetarile in diverse domenii.

Vezi si:  Elon Musk, invitat la salonul tehnologiilor digitale de la Paris

“Folosim materiale supraconductoare, iar acest efect, de supraconductibilitate, apare doar la temperaturi de sub minus 272 de grade Celsius” – a explicat Morten Kjaergaard, lector la Institutul Niels Bohr.

MM