Oamenii de știință au gravat secretul vieții umane într-un cristal indestructibil pentru eternitate

Cercetătorii britanici au înregistrat genomul uman pe un suport care amintește de cristalul de memorie al lui Superman.

Plasat într-o arhivă din Austria, acesta ar putea face posibilă recrearea ființei umane peste miliarde de ani. Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au salvat codul genetic uman pentru posteritate. Ei au folosit un „cristal de memorie 5D” pentru a înregistra genomul uman. Prezentată pentru prima dată în 2013, această tehnologie este susceptibilă să dureze câteva miliarde de ani.

Suportul este echivalent cu sticla de cuarț, un material rezistent la îngheț, foc și temperaturi de până la o mie de grade Celsius. Acesta poate rezista la un impact de până la 10 tone pe centimetru patrat și este rezistent la radiațiile cosmice. Datele sunt gravate în nanostructuri cu ajutorul laserului, folosind coordonate spațiale, plus dimensiunea și orientarea – cu alte cuvinte, cinci dimensiuni. În total, „cristalul” poate conține până la 360 de terabytes de date.

Vezi si:  Ceasuri comandate online: preturi mai mici, gama mai diversificata

Genomurile speciilor actuale, conservate timp de miliarde de ani

Pe lângă codul genetic, cercetătorii au încorporat indicii vizuale, inspirate de plăcile de pe sondele spațiale Pioneer 10 și 11, astfel încât cei care descoperă cristalul să poată înțelege conținutul acestuia – indiferent dacă provine de la o altă specie – astfel încât acesta să poată fi decodat chiar dacă nu va mai exista un cadru de referință după atâta timp.

Acestea reprezintă elementele universale (hidrogen, oxigen, carbon și azot), cele patru elemente de baza ale moleculei de ADN și plasarea lor în structura de dublu helix, precum și modul în care sunt poziționate într-un cromozom care poate fi introdus într-o celulă.

Suportul a fost plasat în arhiva „Memoria omenirii”, un proiect de conservare a cunoștințelor la mina de sare Hallstatt din Austria. Cercetătorii cred că într-o zi va fi posibil să se reconstruiască ființe vii doar pornind de la codul lor genetic. Ei speră că alți cercetători vor putea utiliza această tehnologie pentru a crea un depozit de informații genomice de la organisme complexe, cum ar fi plantele și animalele, care ar putea fi restaurate în viitor.

Vezi si:  Europa, amenințată de combustibili verzi falși

MM