Pe internet – nu doar produse, ci si servicii

Se spune ca pe internet gasesti absolut orice informatie si, mai nou, poti sa gasesti orice produse ai putea dori sa cumperi. Daca in trecut e-commerce insemna mai degraba magazine de IT, electronice, electrocasnice, carti, cosmetice si fashion, acum orice nisa este foarte bine reprezentata pe internet.

Poti sa comanzi online instrumente muzicale, mobilier, produse de bricolaj, utilaje industriale, chiar masini, rezervare de proprietati imobiliare in ansambluri rezidentiale noi si multe, multe altele. De la miere la jucarii, de la animale de companie la echipamente HoReCa, totul este online, la indemana, la comanda online. Evident, in unele cazuri comanzi si primesti la domiciliu, iar in alte cazuri comanda online este doar startul unui proces de achizitie care se va incheia offline.

Insa piata de vanzare online nu inseamna numai achizitia de bunuri fizice, ci si achizitia de servicii. Poate fi vorba de servicii cu livrare instant (de exemplu acces pe o platforma web), dar si de servicii care se finalizeaza in offline (comanda de pizza si alte alimente, comanda de ridicare covor pentru spalatorie, comanda bilete la evenimente precum concerte, proiectii de film la cinema etc.). Exemplele sunt foarte multe in zona de servicii, pana si partea de masaj erotic si escorte in Bucuresti si alte mari orase…

Merita semnalate si serviciile care doar se promoveaza online, dar care se vand de fapt offline. Astfel, pe internet se face doar partea de marketing, insa este un pas foarte important pana la achizitie. Sa ne gandim la o noua brutarie sau cofetarie in cartier, un nou magazin FMCG care se deschide in apropiere, o croitorie, un club de noapte, o spalatorie auto si asa mai departe.

Fiecare dintre noi are nevoie de servicii diverse, nu doar de produse. De la simpla conexiune la internet pe care ne bazam, pana la service pentru telefoane mobile si pentru laptopuri ori tablete, ajungem la interactionam cu firme prestatoare de servicii. Cumparam haine din magazine (online sau offline), dar ajungem poate la spalatorie ecologica sau / si la croitor, pentru unele ajustari (scurtat pantaloni, de exemplu). Cumparam online mobila si decoratiuni, dar am putea avea nevoie de personal de montaj mobilier. La fel se intampla si cand cumparam produse din categoria instalatiilor, dar… avem nevoie si de instalator.