Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor – DGEP – are in plan sa emita, pana la sfarsitul acestui an, cartea electronica de identitate – CEI – la nivelul tuturor serviciilor publice comunitare din tara.
Ministerul Afacerilor Interne dezbate in aceasta perioada, cu presa si cu entitatile interesate, proiectul ordonantei de guvern pentru modificarea si completarea unor acte normative care referitoare la cuprind evidenta persoanelor si cartea electronica de identitate.
Concret, extinderea emiterii cartii electronice de identitate la nivel national va incepe la finalul verii. Extinderea va fi initiata la nivelul Municipiului Bucuresti. Apoi, progresiv, CEI vor fi emise la nivelul municipiilor – reşedinţă de judet, ulterior in toate celelalte locatii. In prezent, sunt active aproximativ 630 de servicii publice comunitare la nivel national. “Noi ne propunem ca, pana la 31 decembrie 2023, sa putem emite cartea electronica de identitate la nivelul tuturor serviciilor publice comunitare “- a precizat Catalin Giulescu, imputernicit director general al DGEP.
Unii sunt impotriva cartii electronice de identitate
Exista si grupuri de cetateni care privesc cu rezerva cartea electronica de idenitate si se tem ca astfel autoritatile vor avea control mai mare asupra lor. In cazul acestora, odata cu emiterea CEI, pentru cei care nu isi doresc o carte de identitate cu suport electronic, va fi pusa in circulatie si o carte de identitate simpla, care va avea acelasi format, cu aceleasi elemente de securitate, cu exceptia suportului de stocare. Potrivit sefului DGEP, trecerea la un nou format al actului de identitate este “strict necesara”, fiind vorba despre documente care sunt supuse anumitor riscuri in continua evolutie.”
Mira