Praful lunar poate efi folosit contra schimbărilor climatice

Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, praful lunar dispersat în spaţiu ar putea proteja cu o anumită eficacitate Terra de radiaţia solară, au anunţat oamenii de ştiinţă din Statele Unite într-un studiu publicat miercuri în revista PLOS Climate, informează AFP.

„Mari cantităţi de praf” plasate între Terra şi Soare pot „reduce cantităţile de lumină solară primite de planeta noastră”, afirmă cercetătorii americani.

Ideea constă în crearea unui fel de ecran ce ar permite blocarea unei părţi a radiaţiilor solare, pentru a atenua schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă au simulat mai multe scenarii, având în vedere mai ales dispersarea unor particule de praf lunar de pe o platformă spaţială situată într-un punct Lagrange, unde forţele gravitaţionale exercitate de Terra şi de Soare sunt în echilibru.

Acele particule de praf selenar ar forma atunci un ecran protector, însă acesta ar putea fi dispersat cu uşurinţă, motiv pentru care ar fi nevoie de o nouă acţiune de răspândire a prafului la un interval de câteva zile.

O altă soluţie pare să fie mai promiţătoare: dispersarea prafului lunar direct de pe suprafaţa Lunii în direcţia Soarelui, cu ajutorul unor rachete.

„Am identificat orbite ce permit particulelor de praf să furnizeze umbră timp de câteva zile”, precizează autorii studiului, care au evidenţiat avantajele acestei metode: o resursă abundentă pe Lună şi o cheltuială energetică mai mică decât în cazul unei lansări de pe Terra.

Totuşi, ei recunosc că, deocamdată, studiul lor reprezintă mai degrabă doar o explorare a potenţialului teoretic al acestei tehnici decât o intenţie reală privind fezabilitatea acesteia.

„Nu suntem experţi în schimbări climatice sau în inginerie aerospaţială”, a subliniat Ben Bromley, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Utah şi autorul principal al studiului.

În contextul în care temperatura globală creşte constant pe Terra, proiectele de geo-inginerie concepute pentru a limita încălzirea planetei noastre sunt numeroase, iar unele dintre ele par desprinse din universul producţiilor SF.