Puternicii Europei s-au inteles in privinta regulilor AI

Italia, Franta si Germania au ajuns la un acord privind viitoarele reglementari din domeniul Inteligentei Artificiale.

Nu se prevad sanctiuni, potrivit documentului trilateral (Italia, Franta si Germania), vazut de agentia Reuters, iar angajamentele implica provideri mari si mici, precum si o autoritate europeana care va monitoriza modul de aplicare a viitoarelor noi reguli.

In urma punerii de acord a celor trei mari puteri europene, la nivelul Uniunii vor fi accelerate discutiile si negocierile privind regulile AI.

Angajamentele privind respectarea regulilor vor fi pe baza de voluntariat, insa companiile din Uniunea Europeana care devin semnatare trebuie, obligatoriu, sa le respecte.

In acest moment, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE negociaza termenii acordului privind noile reguli care vor guverna Inteligenta Artificiala.

In timpul discutiilor, europarlamentarii au propus ca acest cod de conduita sa fie, initial, obligatoriu doar pentru providerii majori de AI, care sunt preponderent din SUA.

Dar in acordul celor trei tari – Italia, Germania si Franta – se arata ca regulile de transparenta trebuie sa fie obligatorii pentru toata lumea, inclusiv pentru providerii mai mici. Companiile care incalca noul cod de conduita nu vor fi amendate, intr-o prima faza. Daca nu iau masuri si daca repeta abaterile, e posibila introducerea unui sistem de sanctiuni. In viitor, o autoritate europeana va supraveghea respectarea standardelor din codul de conduita.

MM