Sam Altman concediat de la OpenAI: din culisele unui puci care parea de neconceput

Cum se explica faptul ca unul dintre cei mai indragiti si populari oameni din Silicon Valley, omul care transformat ChatGPT intr-un fenomen istoric, a fost inlaturat din functia de CEO? Pare un episod din Urzeala Tronurilor si, se pare, nu va ramane fara urmari.

Sam Altman este o adevarata vedeta in Silicon Valley. El este tanarul iubit de (aproape) toata lumea care, peste noapte, a facut din OpenAI si ChatGPT fenomene istorice. Cu doar cateva zile in urma, Sam prezida o conferinta a dezvoltatorilor, unde a anuntat cateva caracteristici noi si importante care au fost foarte bine primite.

Cum este posibil ca un individ atat de carismatic, cu un palmares aproape exemplar, sa fi fost concediat de consiliul de administratie? Consiliul de administratie al OpenAI este format din doar sase membri: Sam Altman, coleguil sau, Greg Brockman, Ilya Sutskever, un specialist IT inrait plus alte trei persoane, printre care Adam d’Angelo, fondatorul Quora. Se pare ca in spatele puciului a fost Ilya Sutskever. El a convins alte trei persoane si astfel s-a obtinut votul majoritar pentru inlaturarea lui Altman.

Vezi si:  Cartea Electronica de Identitate ar putea fi emisa pana la sfarsitul acestui an

Neintelegeri privind strategia pe termen lung

Disputa ivita se refera la un punct esential: viitorul OpenAI si, de asemenea, al inteligentei artificiale (AI). De-a lungul anilor, a aparut o divergenta majora. OpenAI a pornit ca un proiect cu o vocatie aproape umanitara de a crea inteligenta artificiala in slujba oamenilor, iar aceasta este filozofia pe care a pastrat-o Sutskever.

Dar realitatea este ca dezvoltarea ChatGPT sau Dall-e costa o suma enorma de bani. Asa ca Altman si Brockman au adus cativa jucatori importanti, incepand cu Microsoft, care a pompat miliarde de dolari. Si apoi a urmat lansarea ChatGPT la sfarsitul lunii noiembrie 2022. Peste noapte, OpenAI s-a impus ca gigant al inteligentei artificiale, ajungand la o evaluare de 90 de miliarde de dolari in cazul unui IPO. Altman si Brockman s-au angajat pe deplin in aceasta abordare a unei companii capabile sa concureze cu Google si altii. Sutskever, pe de alta parte, ar fi ramas un fel de idealist al inteligentei artificiale, care nu era deloc in ton cu aceasta abordare „de afaceri”.

Vezi si:  Google deschide chatbot-ul Bard pentru public

Microsoft nu a fost notificat!

Ceea ce este absolut uluitor este ca Microsoft, investitorul nr. 1 in OpenAI, a fost informat despre anunt cu doar un minut inainte ca demiterea lui Altman sa fie anuntata oficial. Cutremurat, presedintele Microsoft, Satya Nadella, s-a luptat in weekend pentru a determina OpenAI sa ii repuna in functie pe Altman si Brockman – care au demisionat. Din nefericire, Altman a cerut plecarea lui Sutskever si a celorlalti trei membri care il renegasera.

MM