Roboții umanoizi, prezentați la ONU

ONU va reuni pentru prima dată sub acelaşi acoperiş opt roboţi umanoizi cu ocazia următorului său summit global dedicat inteligenţei artificiale puse în slujba binelui social, primul eveniment de acest tip care va avea loc după declanşarea pandemiei de COVID-19, informează AFP.

În timpul acestui summit de două zile, ce va avea loc pe 6 şi 7 iulie la Geneva, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) speră să arate felul în care noile tehnologii şi inteligenţa artificială (AI) pot contribui la atingerea obiectivelor ONU în materie de dezvoltare durabilă (ODD), mai ales prin combaterea crizei climatice şi prin susţinerea acţiunilor umanitare.

„Este în interesul nostru colectiv să modelăm inteligenţa artificială mai repede decât ne modelează ea pe noi”, a declarat noul secretar general al UIT, americanca Doreen Bogdan-Martin, într-un comunicat.

„Acest summit, în calitatea sa de principală platformă a ONU pentru promovarea AI, va reuni în jurul aceleiaşi mese voci eminente care reprezintă o diversitate de interese, pentru a garanta că AI poate fi un puternic catalizator de progres în cursa noastră pentru salvarea ODD”, a adăugat ea.

Vezi si:  Acte de identitate, sub formă de fișier pe telefonul mobil

Cei opt roboţi umanoizi, aşa-numiţi „sociali”, şi peste 20 de specialişti în robotică, se vor întâlni pentru prima dată. Roboţii – Beonmi, Nadine, Sophia, Geminoid, 4NE-1, Ai-Da Robot, Grace şi Desdemona – îşi vor prezenta capacităţile pe care le deţin în domenii variate, precum lupta împotriva incendiilor, distribuirea de ajutoare, furnizarea de îngrijiri medicale şi agricultura durabilă.

Sute de persoane sunt aşteptate la Geneva cu ocazia acestui summit, primul organizat în format fizic după 2019 din cauza măsurilor sanitare care au fost adoptate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Summitul ONU reprezintă şi o bună ocazie pentru ca specialiştii, liderii unor companii şi cei ai agenţilor din cadrul ONU să discute alături de politicieni regulamentele şi normele necesare pentru ca inteligenţa artificială să fie pusă în slujba dezvoltării durabile.